Przyczyny alergii

Różne postacie alergii klasyfikuje się zazwyczaj w zależności od wywołujących je substancji oraz narządów, w których występuje reakcja alergiczna.
Alergie skórne. Kontaktowe zapalenie skóry jest spowodowane bezpośrednim narażeniem na działanie swoistego alergenu; atopowe zapalenie skóry o nieznanej etiologii występuje zazwyczaj rodzinnie. Pokrzywka charakteryzuje się nagle występującymi zmianami skórnymi, obrzękiem, zaczerwienieniem i swędzeniem, które trwają od kilku minut do kilku dni. Obrzękiem naczynioruchowym nazywa się obrzęk tkanek dookoła oczu i warg, a czasami również na rękach i stopach. Jest on spowodowany reakcjami alergicznymi na niektóre substancje pokarmowe, pyłki kwiatów, alergeny zwierzęce, leki, użądlenia owadów, zimno, ciepło, światło lub nawet stres emocjonalny.

Alergie oddechowe. Typowe objawy kataru siennego (alergicznego zapalenia błon śluzowych nosa) to swędzenie oczu, nosa, błon podniebienia lub gardła, czemu towarzyszą katar, kaszel i kichanie. Jeżeli u ciebie lub kogoś z twojej rodziny występują alergie, takie jak zapalenie skóry lub astma, jesteś wówczas bardziej narażony na wystąpienie kataru siennego. Termin ten odnosi się do alergii wywołanych przez pyłki kwiatów drzew, traw lub innych wiatropylnych roślin. Te same objawy mogą jednak wystąpić również w przypadku wdychania innych substancji zawartych w powietrzu, takich jak pleśń, kurz i alergeny zwierzęce. Alergie na pleśń są spowodowane przez unoszące się w powietrzu zarodniki grzybów. Znajdują się one na zewnątrz pomieszczeń mieszkalnych (Altemaria, Hormoclenclrum) oraz wewnątrz domów (Penicillium, Aspergillus, Mucor, Rhizopus), gdzie występują przez cały rok w wilgotnych miejscach (na przykład piwnicach i łazienkach). Kurz wywołuje alergie, ponieważ zawiera wymienione powyżej alergeny, takie jak pyłki roślin, pleśnie oraz mikroskopijne roztocza, a także drażniące włókna tkanin, obić i dywanów.

Astma. Może mieć różne przyczyny, ale najczęściej jest spowodowana uczuleniem na pyłki roślin, zarodniki grzybów pleśniowych, alergeny zwierzęce oraz roztocza znajdujące się w kurzu.

Alergie pokarmowe. 70% alergii pokarmowych występuje u osób w wieku poniżej 30 lat; większość stanowią dzieci do 6 lat. Czasami trudno ustalić, jakie alergeny są przyczyną choroby, ponieważ objawy pojawiają się często z opóźnieniem lub mogą wynikać z obecności niewielkich ilości dodatku do potrawy lub nawet określonego nawyku żywieniowego, jednak około 90% alergii pokarmowych jest spowodowanych przez mleko krowie, białko jaj, orzeszki ziemne, pszenicę lub soję. Innymi częstymi alergenami pokarmowymi są: jagody, skorupiaki, kukurydza, fasola oraz guma arabska (stosowana jako dodatek do przetworzonej żywności). Typowe objawy alergii pokarmowych to bóle brzucha, biegunka i nudności. W cięższych postaciach występują wymioty, obrzęk twarzy i języka, trudności z oddychaniem, zawroty głowy, pocenie oraz omdlenia.

Alergie polekowe. Najczęściej wywoływane są przez leki z grupy penicylin. Innymi alergenami są sulfonamidy, barbiturany, leki przeciwdrgawkowe, insulina, miejscowe środki znieczulające oraz radiologiczne środki cieniujące, podawane dożylnie przy wykonywaniu różnego rodzaju zdjęć rentgenowskich i tomografii komputerowej. Wiele osób jest uczulonych na kwas acetylosalicylowy, ale nie mamy tu do czynienia z prawdziwą reakcją uczuleniową, ale raczej z „nadwrażliwością”.

Alergie na jad owadów. Dotyczą około 1 5% populacji ludzkiej. Niektórzy uważają, że występują częściej u osób z innymi alergiami (pokarmowymi, układu oddechowego, polekowymi). Powszechnymi alergenami są substancje zawarte w jadzie pszczół, os, szerszeni i mrówek.