Farsz kapuściany
Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu. Warzywo od dawna jest popularne w Chinach, natomiast do Polski dotarło przed wiekami. Biała kapusta zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C oraz kwas szczawiowy. Kapusta leczy wrzody zewnętrzne i wewnętrzne. Regularne spożywanie kapusty zapobiega zaparciom, działa leczniczo na wątrobę, zmniejsza podatność zachorowań na raka, obniża poziom cukru w krwi, dlatego powinni ją spożywać także diabetycy.
Składniki:
– średniej wielkości główka kapusty białej;
– 4 średnie cebule;
– pieprz;
– olej;
– sól morska lub wegeta bezglutenowa;
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczam i kroję na ćwiartki. Umieszczam w garnku, zalewam wodą odrobinę solę i gotuję na małym ogniu aż zmięknie. Studzę i odciskam z nadmiaru wody, a następnie mielę na maszynce o dużych oczkach. Pokrojoną cebulę duszę na oleju i dodaję do niej zmieloną kapustę. Całość dokładnie mieszam, przyprawiam pieprzem i wysmażam do uzyskania zwartej konsystencji, często mieszając. Po wysmażeniu farsz powinien mieć ciemnobrązową barwę. Farsz wykorzystuję do pierogów, krokietów, łazanek, pasztecików itp., nadaje się również do mrożenia i późniejszego wykorzystania. Smacznego!