Kurczak z brokułami
Składniki:
– pierś z kurczaka;
– 1 brokuł (świeży lub mrożony);
– oliwa z oliwek;
– sól morska;
– czosnek;
– kurkuma;
– curry;
– papryka słodka;
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myję i kroję na niewielkie kawałki. Do miski wlewam oliwę i dodaję przyprawy – czosnek, kurkumę, curry, słodką paprykę i szczyptę soli morskiej. Wszystko dokładnie mieszam. Kawałki kurczaka wkładam do miseczki z marynatą i odstawiam. Brokuł myję i kroję na równe kawałki a następnie wrzucam na osolony wrzątek. Gotuje kilka minut, tak by ich nie rozgotować. Kurczaka smażę na patelni z każdej strony. Podaję z odsączonym brokułem. Smacznego!
Brokuł jest skarbnicą wielu minerałów i witamin. Cenimy go przede wszystkim, za niską kaloryczność (40 kalorii w 100 gramach warzywa). Zawiera witaminę C, B1, A, K, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, a także wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, chrom oraz kwasy omega-3. Naukowcy zaobserwowali, że brokuły mogą zmniejszyć ryzyko nowotworów piersi, prostaty, jelita grubego, szyjki macicy, żołądka i układu oddechowego oraz czerniaka. Warzywo to jest smaczne zarówno na surowo jak i na ciepło. Dzięki bogatej zawartości witamin i minerałów możemy w łatwy sposób uzupełnić niedobory witaminowe i mineralne w naszym organizmie.