Zupa kapuściana – podstawa diety
Zupa ta towarzyszyć nam będzie przez wszystkie dni diety. Pamiętajmy, że istnieje prosta zależność – im więcej kapusty zjemy, tym więcej możemy schudnąć. W 100 gramach tego warzywa znajduje się jedynie 20 kalorii. Przygotowanie kapuścianej zupy jest niezwykłe proste i szybkie. Podany przepis pozwoli przygotować porcję, która powinna starczyć na około tydzień. Przygotowaną zupę należy przechowywać w lodówce i podgrzewać jej tyle, ile akurat mamy zamiar zjeść.
Składniki zupy kapuścianej
- jedna główka białej lub włoskiej kapusty,
- sześć dużych, drobno posiekanych cebul,
- sześć pomidorów (świeżych lub z puszki),
- dwie zielone papryki (lub żółta i czerwona),
- 25 dag marchewki,
- jeden pęczek selera naciowego,
- przyprawy: pietruszka, pieprz, curry, pietruszka, koper, oraz inne według uznania np. oregano, czosnek, bazylia, estragon.
Sposób przygotowania
Kapustę szatkujemy, pomidory (obrane ze skórki), seler, marchew i paprykę kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane warzywa zalewamy około 3 litrami wody i gotujemy. Kiedy składniki staną się miękkie, czyli po około pół godziny, wywar przeprawiamy wspomnianymi wyżej przyprawami. Pamiętajmy, aby nie dodawać do zupy soli, tłuszczu ani bulionu. Ponieważ stanowi ona bazę siedmiodniowego menu, która pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy, ważne jest, aby została przygotowana ściśle według przepisu.