Buraki zasmażane z kaszą gryczaną
Składniki:
– 0,5 kg buraków;
– woreczek kaszy gryczanej;
– oliwa z oliwek;
– sól morska;
– pieprz mielony;
Przygotowanie
Buraki gotuję w całości aż będą miękkie. Po ostudzeniu trę buraki na tarce. W rondelku rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam buraki. Smażę kilka minut i doprawiam solą i pieprzem. Jeżeli odmiana buraków jest niezbyt smaczna można przyprawić dodatkowo jeszcze cukrem i sokiem z cytryny. Kaszę gotuję według zaleceń producenta. Wszystko podaję na ciepło. Smacznego!
Buraki są skarbnicą witamin. Zawierają witaminę A, C, B1, a także sole mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt i rzadkie pierwiastki śladowe: lit, stront, rubid. Ponadto występuje w nich kwas foliowy, który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Kobalt natomiast jest niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Buraki są zasadotwórcze, odkwaszają organizm. Mogą także być naturalnym środkiem usuwającym zgagę.
Kasza gryczana zawiera całe mnóstwo witamin takich jak: B1, B2, PP i rutynę. Nasiona gryki zawierają od 10 do 16 proc. białka, które jest cenniejsze niż białka innych zbóż. Kasza ta zawiera również dużo potasu i bardzo mało sodu, żelazo, kwas foliowy. Powinno ją jeść osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia, osoby zagrożone anemią, osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji.