Różne rodzaje diet

Dieta wątrobowa stosowana jest u osób, które cierpią na najróżniejsze dolegliwości ze strony wątroby. Kiedy wątroba jest wydolna, zalecana jest dieta bogata w białko. Jeżeli natomiast choroba przebiega z niewydolnością narządu, wówczas konieczne jest ograniczenie spożywania białka, a nawet przejściowe wykluczenie białka z diety. Najważniejszą zasadą diety wątrobowej jest regularne spożywanie posiłków. Należy jeść pięć lub sześć razy dziennie niewielkie porcje w regularnych odstępach czasu. Potrawy powinny być przyrządzone lekko – duszone, na parze lub pieczone w folii. Należy ograniczać spożywanie tłuszczu i błonnika. Z mięs wybierać należy te najchudsze – filety z indyka lub kurczaka oraz ryby. Z tłuszczów wskazane są: olej sojowy, słonecznikowy i masło. Śmietanę zastąpić należy jogurtem naturalnym. Ograniczyć należy także i cukier. Najlepiej zastąpić go miodem rzepakowym. Węglowodany mogą stanowić około czterech procent spożywanych dziennie produktów. Podczas diety wątrobowej spożywać należy odchudzone mleko i napoje mleczne. Sporo białka zawierają takie produkty jak fasola, soja, migdały i pestki dyni. Polecane warzywa to sałata, brokuły i marchew.

Dieta śródziemnomorska nie jest typową dietą mającą na celu utratę wagi. Jest to po prostu zdrowy tryb żywienia, który powinno się stosować całe życie. Ta forma żywienia powinna dostarczać organizmowi najwyżej 40 gramów tłuszczu a dzienna dawka kalorii wynosi ok. 1200 kcal. Dieta śródziemnomorska składa się z trzech posiłków głównych oraz dwóch przekąsek. Podstawową menu są: warzywa i owoce a ponadto – pieczywo razowe, rośliny strączkowe, jogurty, orzechy, pestki, ryby, oliwki, kasze, makarony oraz owoce morza. Posiłki popija się czerwonym winem, które obniża poziom złego cholesterolu i pomaga utrzymać odpowiedni poziom dobrego. Dieta śródziemnomorska bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca. Dzieje się tak dlatego, że świeże owoce i warzywa, występujące jako główny składnik diety, są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika i witamin. Do minimum należy ograniczyć spożycie wędlin, pełnego mleka i tłustych serów. Z menu trzeba wyeliminować białe, tłuste i czerwone mięso. Unikać białego pieczywa i słodyczy, które są bardzo kaloryczne, a ich wartość odżywcza jest niewielka. Wskazane jest, aby codziennie wypijać 2 litry niegazowanej wody mineralnej.

Dieta hollywoodzka, jak sama nazwa wskazuje, została wypromowana przez gwiazdy. Najbardziej znane to Marylin Monroe i Elizabeth Taylor. Metoda ta daje bardzo szybkie rezultaty. Można zrzucić nawet sześć kilogramów w trzy tygodnie. Dzienna liczba kalorii wynosi 1200 – 1500 kcal, tygodniowo należy stopniowo zmniejszać ilość kalorii o 200. Podstawą jadłospisu powinny być takie produkty, jak: jogurt naturalny, cebula, drożdże, kiełki. Wskazane jest również uzupełnianie planu żywieniowego dwoma litrami wody mineralnej. Żelazna reguła wymaga zjedzenia dwóch ananasów dziennie. Podczas pierwszego tygodnia diety hollywoodzkiej należy jeść wyłącznie świeże owoce – nie mogą być one z puszki. Najbardziej popularnymi są: ananasy, grejpfruty, truskawki, suszone lub świeże śliwki, brzoskwinie i maliny. Przez następne dwa tygodnie jadłospis zostaje wzbogacony o warzywa, produkty zbożowe oraz chude mięso. Ważnymi składnikami są także niskokaloryczne białe sery, chleb chrupki i razowy oraz ryby. Aby dieta była skuteczna nie może zawierać mleka, jajek, cukru, tłuszczu zwierzęcego oraz białego pieczywa. Zabronione jest używanie soli, picie alkoholu i kawy. Potrawy składają się z ubogich składników odżywczych i dostarczają bardzo małej ilości witamin i minerałów, co w efekcie sprawia, że waga ciała spada.

W chorobach pokarmowych, a zwłaszcza w dolegliwościach żołądkowych podstawowe znaczenie ma odpowiednia dieta. Posiłki powinny być pełnowartościowe. Podstawowym składnikiem diety antywrzodowej są białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Produkty, które są dozwolone w diecie dzielą się na: budulcowe, energetyczne i regulacyjne. Posiłki powinny być gotowane (na parze), pieczone w folii lub duszone, zapomnieć należy o smażeniu i spożywaniu wywarów mięsnych, które wywołują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Z planu żywieniowego należy wyeliminować ciężkostrawne produkty, które źle wpływają na organizm człowieka (bóle brzucha, wzdęcia i zgaga). A więc unikać należy kapusty, ogórków, rzepy, rzodkiewki, papryki, szczawiu, cebuli, grzybów, roślin strączkowych, wędzonych ryb i wędliny, ciemnego pieczywa, tłustego mięsa i niedojrzałych, surowych i suszonych owoców. Zakazane są również napoje gazowane, jaja gotowane na twardo, frytki, pyzy, placki ziemniaczane, kwaśna śmietana, smalec, słonina. Dieta antywrzodowa nie zawiera słodyczy, które posiadają tłuszcz, a także ogranicza ilość przypraw w posiłkach. Niewskazany jest również ocet i kostki bulionowe. Szkodliwe przyprawy mogą zostać zastąpione wanilią, cynamonem, koperkiem czy pietruszką. Zakazane są różnego rodzaju używki: kawa, herbata, alkohol i papierosy.

Właściwa dieta świeżo upieczonej mamy zapewnia nie tylko odpowiedni pokarm dla dziecka, ale także dostarcza wszystkich składników, których potrzebuje organizm matki w okresie laktacji, kiedy zapotrzebowanie jest dużo większe niż w czasie ciąży. Dlatego należy pamiętać, aby dieta mamy zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a więc musi być ona bogata w takie produkty, jak: świeże owoce i warzywa, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe, mięso i ryby a także odpowiednia ilość płynów (około 3 litrów dziennie). Dieta mamy może mieć wpływ na samopoczucie dziecka. Jeśli istnieje podejrzenie, że dziecko może być alergikiem, z diety mamy należy wykluczyć niektóre produkty. Najczęściej są to: mleko krowie, truskawki, cytrusy i orzechy. Zalecane może być także unikanie miodu, ryb i czekolady. Jednak decyzję o alergii dziecka zawsze podejmuje lekarz. W okresie karmienia piersią młodej mamie nie może zabraknąć składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Warto pamiętać, że organizm kobiety karmiącej zużywa więcej kalorii – nawet do 1000 dziennie, dlatego szybko powraca waga ciała sprzed okresu ciąży.