Krem pomidorowy

Krem pomidorowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przeciery i koncentraty pomidorowe zawierają dużą ilość likopenu – przeciwutleniacza chroniącego organizm przez chorobami układu krwionośnego oraz rakiem. Jako jedne z nielicznych przetworzonych produktów, przeciery i koncentraty zawierają większą ilość likopenu, niż świeży pomidor. Koncentrat pomidorowy zawiera również sporą ilość potasu – nie traci go w procesie przetwarzania. Pietruszka natomiast jest bardzo bogata w składniki odżywcze. Zawiera minerały m.in.: magnez, żelazo, sód,  potas,  wapń,  miedź, chlor, fluor, fosfor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu). Natka pietruszki przyspiesza trawienie, ułatwia przemianę materii oraz pomaga na wzdęcia i kolki. Zupę pomidorową można jeść samą, z makaronem lub po prostu pić z kubka. Zupa bez dodatków zawiera mało kalorii.

Składniki:

warzywa rosołowe (marchewka, pietruszka, seler, cebula, kapusta włoska);

przyprawa warzywna bezglutenowa;

przecier pomidorowy (dwa kartoniki);

koncentrat pomidorowy (słoik 200 ml);

2 pęczki świeżej pietruszki;

pieprz czarny;

sól;

łyżeczka cukru;

Przygotowanie:

Warzywa myje i wrzucam do około 2 litrów zimnej wody. Gotuję do uzyskania wywaru warzywnego. Wyjmuję wszystkie warzywa oprócz marchewki. Jeżeli wywar jest mało wyrazisty dodaję łyżkę przyprawy warzywnej. Gotuję wywar na małym ogniu, dodaję do niego przeciery i koncentrat. Przyprawiam sporą ilością pieprzu, szczyptą soli i ewentualnie łyżeczką cukru. Pod koniec gotowania dodaję umytą i posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!