Chłopskie jadło

Chłopskie jadło

Często zdarza się, że zostają ziemniaki z dnia poprzedniego. Nie warto ich wyrzucać – można z nich przygotować smaczne i pożywne danie, jakim jest chłopskie jadło. Ziemniaki są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas. W skład ziemniaków wchodzą też witaminy A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna). Pieczarka również jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu. Co najciekawsze, pieczarka zawiera prowitaminę D, niezwykle ważną dla ochrony kości.

Składniki:

1kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego);

1 kg pieczarek;

3-4 średnie laski kiełbasy bez glutenu (warto sprawdzać skład kiełbasy, powinna mieć minimum 80% mięsa, nie MOMu i nie może zawierać mąki pszennej (ewentualnie mąkę ziemniaczaną) );

4 spore cebule;

ewentualnie jajka;

sól morska;

pieprz czarny;

oregano;

Przygotowanie:

Kiełbasę kroję w plasterki lub półplasterki i wrzucam na patelnię, podsmażam i przekładam do garnka. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry i dodaję do kiełbasy. Cebulę kroję w pióra, lekko duszę i przekładam do garnka. Na koniec obieram pieczarki, kroję w spore kawałki, duszę na patelni i przyprawiam oregano i szczyptą soli. Wszystko razem mieszam doprawiam sporą ilością pieprzu. Podaje od razu lub wbijam do tego jajko i podaję dopiero po jego podsmażeniu. Smacznego!