Chłopskie jadło
Często zdarza się, że zostają ziemniaki z dnia poprzedniego. Nie warto ich wyrzucać – można z nich przygotować smaczne i pożywne danie, jakim jest chłopskie jadło. Ziemniaki są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas. W skład ziemniaków wchodzą też witaminy A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna). Pieczarka również jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu. Co najciekawsze, pieczarka zawiera prowitaminę D, niezwykle ważną dla ochrony kości.
Składniki:
1kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego);
1 kg pieczarek;
3-4 średnie laski kiełbasy bez glutenu (warto sprawdzać skład kiełbasy, powinna mieć minimum 80% mięsa, nie MOMu i nie może zawierać mąki pszennej (ewentualnie mąkę ziemniaczaną) );
4 spore cebule;
ewentualnie jajka;
sól morska;
pieprz czarny;
oregano;
Przygotowanie:
Kiełbasę kroję w plasterki lub półplasterki i wrzucam na patelnię, podsmażam i przekładam do garnka. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry i dodaję do kiełbasy. Cebulę kroję w pióra, lekko duszę i przekładam do garnka. Na koniec obieram pieczarki, kroję w spore kawałki, duszę na patelni i przyprawiam oregano i szczyptą soli. Wszystko razem mieszam doprawiam sporą ilością pieprzu. Podaje od razu lub wbijam do tego jajko i podaję dopiero po jego podsmażeniu. Smacznego!