Makaron w porach

Makaron w porach

Oto kolejna odsłona makaronu w taniej i szybkiej do przyrządzenia wersji. Warto wypróbować kiedy dostępne są młode pory, ich smak jest wtedy najlepszy. Por zawiera fosfor, wapń, nieco witaminy C, w niewielkich ilościach witaminy B1, B2, B3 i karoten.

Składniki:

pół paczki makaronu bezglutenowego świderki (ok. 250g);

jeden średniej wielkości por;

natka pietruszki;

pieprz ziołowy;

sól morska;

oliwa z oliwek;

Przygotowanie:

Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Pora obieram myje i kroję w półplasterki. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wrzątkiem. Zostawiam na około 7-10 minut. Na patelni rozgrzewam oliwę dodaję odsączone pory duszę około 5 minut. Przyprawiam solą morską i pieprzem ziołowym. Pod koniec dodaję umytą i posiekaną natkę pietruszki. Mieszam z ugotowanym makaronem. Smacznego.