Dieta Dash – Warzywna – Garściowa

Dieta Dash pochodzi z Ameryki. Jest ona polecana szczególnie osobom, mającym kłopoty z regulacją ciśnienia krwi. Regularne i dokładne stosowanie się do zaleceń diety pozwala na skuteczne obniżenie ciśnienia krwi bez stosowania leków. Dieta Dash oparta jest na warzywach i owocach oraz produktach o niskiej zawartości tłuszczu. Pierwsze efekty w zakresie skutecznego obniżania ciśnienia krwi można zauważyć po 14 dniach stosowania się do zaleceń diety. Jeżeli kłopoty z nadciśnieniem są duże, wówczas efekty nie będą pojawiały się od razu, ale przy uczciwym stosowaniu się do zaleceń na pewno profity pojawią się prędzej czy później. Stosowanie diety Dash pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu, wspomaganie serca, stratę wagi i wraz z programem ćwiczeń może pomóc w regulowaniu gospodarki insulinowej. Jednak kluczowe jest to, że dietę tę dla trwałego efektu stosować trzeba przez całe życie. Początkowo może się to wydawać uciążliwe, jednak z czasem – kiedy pojawią się pierwsze efekty – każdy doceni znaczenie tej metody żywieniowej. Maksymalna liczba kalorii w ciągu dnia nie powinna przekraczać 2000, ale nie powinna być mniejsza niż 1600 kalorii. Posiłki powinny być niewielkie, a ich liczba wynosić powinna przynajmniej sześć. Produkty zalecane w ramach diety Dash można łączyć ze sobą swobodnie, w zależności od osobistych preferencji smakowych i potrzeb.

Odpowiednia dieta kobiety ciężarnej to nie tylko gwarancja, że dziecko otrzyma to, co powinno, ale i dobra forma mamy, która ma przed sobą okres intensywnego wzrostu malucha oraz karmienie piersią. Przede wszystkim należy zapomnieć o zasadzie, że je się za dwoje. To bardzo często popełniany błąd, który nie tylko może zaszkodzić nienarodzonemu dziecku, ale również może prowadzić do nadwagi. Będąc w ciąży należy jeść dużo owoców i warzyw – dostarczają witamin i składników mineralnych, a także błonnika, który zapobiega zaparciom. Aby zapewnić odpowiednią podaż magnezu i potasu należy jeść kasze i pełnoziarniste pieczywo. Trzeba też pamiętać o wapniu, ponieważ zapotrzebowanie na ten pierwiastek w czasie ciąży wzrasta o połowę. Nie należy jednak przesadzać z serami pleśniowymi, bo mogą być one źródłem zakażenia listeriozą. Nadmiar w spożyciu mleka krowiego również nie jest wskazany, gdyż może powodować alergię. Mięso i drób to źródła pełnowartościowego białka, ale należy spożywać raczej chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina). W okresie ciąży należy również pamiętać o diecie bogatej w ryby i rośliny strączkowe. Te produkty spożywa się co najmniej 3 razy w tygodniu.

Dieta warzywna to propozycja żywieniowa dla każdego, kto marzy o tym, by zawsze czuć się młodo i zdrowo. Dodatkowo dieta ta gwarantuje poprawę samopoczucia, zadowolenie z siebie, jak i pomaga uzyskać doskonałą sylwetkę. Skuteczność diety jest duża – można na niej stracić nawet 5 kilogramów w 5 dni. Podstawową zasadą diety warzywnej jest spożywanie trzech posiłków – śniadania, obiadu i wczesnej kolacji. Podczas każdego z posiłków spożywać należy jedno z wskazanych przez dietetyków dań warzywnych. Warto zainteresować się dietą warzywną zwłaszcza teraz, ponieważ zimą częściej przybiera się na wadze. Fenomenem diety warzywnej jest fakt, iż podczas jej stosowania można realnie przyjmować jedynie 600 kalorii dziennie, a mimo to normalnie funkcjonować, nie odczuwając głodu. Wielkim atutem tej metody odżywiania jest fakt, że warzywne posiłki zapewniają osobom je spożywającym cały wachlarz koniecznych dla zdrowia i doskonałego samopoczucia witamin i soli mineralnych. Dodatkowo dieta warzywna to dowód na to, że naprawdę można schudnąć szybko, nie odczuwając przy tym żadnych przykrych skutków, jakie zdarzają się przy restrykcyjnych głodówkach. Nie ma mowy o bladej skórze, kiepskim samopoczuciu czy braku energii.

Zasady obowiązujące w trakcie stosowania diety garściowej nie są trudne i być może właśnie w tej prostocie tkwi tajemnica jej powodzenia. Dieta garściowa ogranicza w dużym stopniu problem liczenia kalorii oraz samokontroli, która bywa nużąca i kłopotliwa. Dzieje się tak ponieważ system opiera na prostej zasadzie: je się nie więcej niż wizualnie zajmuje zaciśnięta ludzka dłoń. Oczywiście rozmiary pięści bywają różne, dlatego dawki pokarmu są rozdawane sprawiedliwie według rozmiarów osób poddających się tej metodzie żywienia. Na początku diety można niestety odnieść wrażenie, że zjadane dawki są niewystarczające, bo odczuwa się irytujące poczucie głodu. Tak bywa, gdy organizm musi się przestawić, a żołądek skurczyć – w końcu nie dostaje już tak dużo jak wcześniej za jednym zamachem. Poza tym jednak cały czas żołądek pracuje, ponieważ przy stosowaniu diety garściowej je się częściej – pięć posiłków na dobę to minimum. W przypadku tej metody żywienia odpada podjadanie między posiłkami. Dotyczy to nawet przekąsek uchodzących za zdrowe, czyli owoców i warzyw. Ponadto, niewskazane jest białe pieczywo oraz tłuszcze zwierzęce, a więc głównie masło i smalec, ale również tran.