Makaron z pieczarkami
Używając makaronu bezglutenowego można stworzyć dowolne tradycyjne makaronowe danie. Taki makaron smakuje ponadto podobnie do tradycyjnego makaronu, a może nawet jest smaczniejszy. Pieczarki, to grzyby hodowlane, więc są dostępne praktycznie cały rok. Są łatwe w przyrządzaniu i bardzo smaczne. Pieczarki to bardzo zdrowe grzyby, sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D. Dodatkowo sos pieczarkowy nie musi być zawiesisty i ciężki. Dodatek szczypioru dodaje mu aromatu i witamin takich jak: C, B1 czy B2, kwas foliowy. Szczypior zawiera również cenne dla organizmu pierwiastki, jak np. chlor, potas, magnez, wapń, fosfor oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii.
Składniki:
opakowanie makaronu bezglutenowego kolanka (500g);
około 60-70 dekagramów pieczarek świeżych;
szczypior (lub cebulka dymka);
sól morska;
pieprz;
oregano;
imbir;
gałka muszkatołowa;
oliwa;
Przygotowanie:
Makaron gotuję około 2 minuty krócej niż podaje producent, w osolonej wodzie. Pieczarki obieram i kroję na średniej wielkości kawałki. Szczypior myję obieram i kroję. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam pieczarki i cebulę. Duszę chwilę a następnie przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję imbir, oregano i gałkę muszkatołową, mieszam i dusze jeszcze chwilę. Podaję z ugotowanym makaronem. Smacznego!