Zielone sajgonki
Sajgonki smakują dobrze zarówno na zimno i ciepło. Szpinak jest bardzo zdrowy. Zawiera cenne minerały (zwłaszcza magnez i fosfor) oraz witaminy A, E oraz witaminę C. Liście szpinaku posiadają właściwości antynowotworowe oraz chronią przed miażdżyca. Ponadto liście szpinaku zawierają duża ilość potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Szpinak jest niskokaloryczny, pomaga w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpiesza metabolizm.
Składniki:
papier ryżowy;
kasza kukurydziana (dwie szklanki);
opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450g);
pieprz czosnkowy;
papryka mielona słodka;
pieprz cayenne;
sól morska;
olej kukurydziany;
Przygotowanie:
Zamrożony szpinak wrzucam do garnka z rozgrzanym olejem. Duszę około 15 minut i pod koniec przyprawiam solą, pieprzem czosnkowym, pieprzem cayenne i mieloną słodką papryką. W tym samym czasie gotuję wodę z solą i odrobiną oleju (wody powinno być dwa razy tyle co kaszy) i dorzucam do niej kaszę. Mieszając gotuję na wolnym ogniu do odparowania wody. Po ugotowaniu kaszę dodaję do ciepłego szpinaku i wszystko dokładnie mieszam. Papier ryżowy moczę około 2 sekund w ciepłej wodzie i po chwili (jak zmięknie) nakładam na niego zrobiony farsz. Po zwinięciu smażę na oleju. Smacznego!