Zielone sajgonki

Zielone sajgonki

Sajgonki smakują dobrze zarówno na zimno i ciepło. Szpinak jest bardzo zdrowy. Zawiera cenne minerały (zwłaszcza magnez i fosfor) oraz witaminy A, E oraz witaminę C. Liście szpinaku posiadają właściwości antynowotworowe oraz chronią przed miażdżyca. Ponadto liście szpinaku zawierają duża ilość potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Szpinak jest niskokaloryczny, pomaga w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpiesza metabolizm.

Składniki:

papier ryżowy;

kasza kukurydziana (dwie szklanki);

opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450g);

pieprz czosnkowy;

papryka mielona słodka;

pieprz cayenne;

sól morska;

olej kukurydziany;

Przygotowanie:

Zamrożony szpinak wrzucam do garnka z rozgrzanym olejem. Duszę około 15 minut i pod koniec przyprawiam solą, pieprzem czosnkowym, pieprzem cayenne i mieloną słodką papryką. W tym samym czasie gotuję wodę z solą i odrobiną oleju (wody powinno być dwa razy tyle co kaszy) i dorzucam do niej kaszę. Mieszając gotuję na wolnym ogniu do odparowania wody. Po ugotowaniu kaszę dodaję do ciepłego szpinaku i wszystko dokładnie mieszam. Papier ryżowy moczę około 2 sekund w ciepłej wodzie i po chwili (jak zmięknie) nakładam na niego zrobiony farsz. Po zwinięciu smażę na oleju. Smacznego!