Makaron z żółtą cukinią
Wiosną kiedy w sklepach pojawiają się młode warzywa warto wykorzystać je do przyrządzenia kolorowego posiłku. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych o wybornym smaku. Dodatkowo odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii.
Składniki:
pół opakowania makaronu bezglutenowego świderki (250g);
jedna średniej wielkości żółta cukinii;
szczypior (cebula dymka);
sól morska;
oregano;
imbir;
olej kukurydziany;
Przygotowanie:
Makaron gotuję w osolonej wodzie (dwie minuty krócej niż podaje producent). Cukinie myję dokładnie i kroję w półplasterki i wrzucam na rozgrzaną patelnię z olejem. Szczypior myję i kroję w dość duże kawałki, a następnie wrzucam na patelnię do cukinii. Przyprawiam oregano, imbirem, solą morską, pieprzem i smażę ok. 3 minut. Makaron po ugotowaniu i odsączeniu wrzucam na patelnię wszystko razem mieszam i smażę jeszcze chwilę. Danie gotowe. Smacznego!