Makaron z żółtą cukinią

Makaron z żółtą cukinią

Wiosną kiedy w sklepach pojawiają się młode warzywa warto wykorzystać je do przyrządzenia kolorowego posiłku. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych o wybornym smaku. Dodatkowo odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii.

Składniki:

pół opakowania makaronu bezglutenowego świderki (250g);

jedna średniej wielkości żółta cukinii;

szczypior (cebula dymka);

sól morska;

oregano;

imbir;

olej kukurydziany;

Przygotowanie:

Makaron gotuję w osolonej wodzie (dwie minuty krócej niż podaje producent). Cukinie myję dokładnie i kroję w półplasterki i wrzucam na rozgrzaną patelnię z olejem. Szczypior myję i kroję w dość duże kawałki, a następnie wrzucam na patelnię do cukinii. Przyprawiam oregano, imbirem, solą morską, pieprzem i smażę ok. 3 minut. Makaron po ugotowaniu i odsączeniu wrzucam na patelnię wszystko razem mieszam i smażę jeszcze chwilę. Danie gotowe. Smacznego!