Kasza gryczana z soczewicą
Soczewica jest produktem łatwym w przechowywaniu i łatwym w przyrządzaniu. Dostarcza organizmowi białko oraz witaminy C, PP i z grupy B. Soczewica zawiera również flawonoidy, które mają działanie przeciwmiażdżycowe. Dzięki prażeniu można ją szybko przygotować bez wcześniejszego namaczania. Kasza gryczana jest bardzo pożywna i zdrowa. Kasza gryczana zawiera całe mnóstwo różnorakich witamin, m.in. B1, B2, PP i rutynę. Jest też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu. Kasza gryczana jest produktem naturalnie bezglutenowym. Danie bardzo pożywne, które dostarczy energię na wiele godzin.
Składniki:
1 szklanka soczewicy;
woreczek kaszy gryczanej;
sól;
pieprz czarny;
pietruszka zielona;
pieprz cytrynowy;
oliwa;
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotuję według zaleceń producenta. Na patelni rozgrzewam oliwę i wsypuje soczewicę. Smażę na dość dużym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Potem na patelnię wlewam wodę w proporcji: 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy (uwaga dość mocno paruje, trzeba robić to ostrożnie). Co jakiś czas mieszając duszę do momentu odparowania wody. Następnie dodaję umytą i posiekaną natkę pietruszki, pieprz cytrynowy, pieprz czarny; sól morską. Smacznego!