Więcej o zaletach kapusty
Już od dziesięcioleci dietetycy i eksperci żywieniowi zachwalają zalety z pozoru mało wyszukanego warzywa, jakim jest kapusta. Jej dobroczynne właściwości przyczyniły się do opracowania diety bazującej na zupie z tego właśnie składnika. Poniżej prezentujemy tajemnicę sukcesu kapusty.
Warzywo to wpływa na wzrost odporności. Zawarta w nim witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w szczególności podczas stresu. Chroni ona nas też przed działaniem wolnych rodników i pomaga odtruwać wątrobę. Zawarty w kapuście kwas foliowy pomaga wzmacniać organizm poprzez pobudzanie procesu wzrostu, regulację białkowego metabolizmu i ochronę serca.
Dobrą wiadomością dla wszystkich kobiet będzie z pewnością fakt, że zawarta w kapuście ryboflawina pielęgnuje skórę. Witamina ta pomaga osiągnąć efekt gładkiej skóry, a także stanowi skuteczną ochronę przed infekcjami, gdyż dba o stan błon śluzowych. Ryboflawina rozszczepia tłuszcze i węglowodany, dzięki czemu komórki mogą łatwiej wykorzystać te składniki odżywcze. Pirydoksyna i niacyna z kapusty wpływa na regulację równowagi hormonalnej. Spożycie tego warzywa pozwala łagodzić nieprzyjemne symptomy przedmiesiączkowe u kobiet.
Znajdująca się w kapuście pirydoksyna wpływa na usprawnienie przemiany materii. Jest ona niezbędna przy przemianie tłuszczowej, węglowodanowej i białkowej. Pozwala ona także utrzymać wydajność organizmu między posiłkami poprzez umiejętne pobieranie odpowiedniej ilości energii.
Kapusta jest także bogata w stabilizujący układ kostny wapń. Ta substancja mineralna ułatwia odbudowę tkanki kostnej i zębów, a także wpływa na ich trwałość. Minerał ten dobrze również wpływa na krzepliwość krwi. Dieta uboga w wapń przyczynia się do stanu, gdy nasz organizm pobiera go z własnych zasobów, czyli kości. Dlatego ważne jest, aby program żywieniowy opierał się na składnikach, które dostarczają ten cenny minerał. Oczywiście, dieta kapuściana jest w tej kwestii właściwym wyborem.
W kapuście zawarty jest wzmacniający mięśnie magnez, korzystny dla pracy tarczycy jod oraz składniki budujące komórki jak np. mangan. Znajdujące się w warzywie glukozynolaty (związki siarki i cukru) produkują substancje zapobiegające nowotworom. Pomagają one też zwalczać infekcje i pozbywać się z organizmu szkodliwych substancji takich jak nikotyna czy alkohol. Obronę przed infekcjami wywołanymi bakteriami, grzybami i wirusami wspierają także zawarte w kapuście oleje gorczyczne.
Jak widać, dobroczynne właściwości kapusty, przez wiele osób niedoceniane, są niezaprzeczalne. Dlatego, nawet jeśli nie zdecydujemy się na zastosowanie diety kapuścianej, warto uwzględnić ten produkt w codziennym menu.