Prawidłowa dieta, to zróżnicowana dieta

Każdy z nas ma inną dietę i różne zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju witaminy i minerały. W tym artykule przedstawię kilka najczęściej spotykanych typów ludzi o odmiennym zapotrzebowaniu na rodzaj spożywanych pokarmów.
Osoby, które często się odchudzają

Takie osoby narażone są na niedobór substancji odżywczych. Zazwyczaj jedzą więcej owoców i warzyw, co zapewnia im dostateczną ilość witaminy C, beta- karotenu, kwasu foliowego, magnezu i potasu, ale może powodować niedobór cynku, żelaza wit. B2 i B12, a także jodu i wapnia.

Co robić?

Przede wszystkim nie ograniczać drastycznie ilości spożywanych pokarmów. Osoby, które chcą spożywać mniejsze ilości kalorii powinny jeść zróżnicowane produkty (np. chude mięso, nisko tłuszczowe produkty mleczne, oleje rybne, olej lniany, wiele warzyw i owoców), aby nie dopuścić do niedoborów selenu, żelaza, cynku, wapnia i wit. B. Warto również zażywać witaminy pod postacią tabletek.

 

Wegetarianie

Prawidłowo ułożony jadłospis wegetariański powinien dostarczać jaroszom dostateczne ilości substancji odżywczych. Mimo wszystko, w pokarmach mięsnych niektóre minerały występują w większych ilościach i są łatwiej przyswajalne. Najbardziej narażeni na tego rodzaju niedobory są Weganie, ponieważ nie spożywają żadnych produktów zwierzęcych. Powinni kontrolować spożycie witaminy B2, B12, wapnia, żelaza, cynku, jodu i wit. D. Zwłaszcza kobiety narażone są na anemię spowodowaną niedoborem żelaza, gdyż przyswajanie tego pierwiastka z roślin jest znacznie słabsze niż z grup hemowych, które zawiera mięso.

Co robić?

Stosować preparaty wspomagające stworzone z myślą o wegetarianach.

 

Grymaśne dzieci

To one najczęściej grymaszą przy posiłkach, jednak odmawiając pewnych składników, narażają się na niedobory niezbędnych im minerałów. Jeżeli w posiłkach dziecka nie ma jakiegoś pokarmu, który zawiera daną witaminę należy jej niedobór uzupełnić w inny sposób. Pożywienie dziecka powinno mieć wysoką wartość odżywczą w niewielkiej ilości.

Co robić?

Nakłaniać dziecko do spożywania różnego rodzaju pokarmów planując i przygotowując wspólnie posiłki. Jeżeli to nie pomoże, należy podawać dziecku witaminy w postaci suplementów diety.

 

Osoby narażone na stres

Stres przyspiesza przemianę materii, co zwiększa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Powinniśmy unikać słonych przekąsek, ponieważ otrzymujemy zbyt duże ilości sodu, który wywołuje podwyższone ciśnienie krwi. Zamiast tego, lepiej spożywać owoce i warzywa, które zawierają potas równoważący działanie sodu oraz zawierają wit.C, która zmniejsza podatność na przeziębienia.

Co robić?

Jeżeli stres jest długotrwały można zastosować witaminy o właściwościach przeciw utleniających oraz cynk, selen i mangan.

 

Palacze

Palenie tytoniu sprzyja powstawaniu wolnych rodników, które uszkadzają organizm od środka powodując przedwczesne starzenie i uszkadzając komórki. Potrzebują znacznie więcej witaminy C, niż osoby niepalące, a jedzą mniej owoców i warzyw. Preparaty, które zawierają przeciwutleniacze mogą pomóc, ale nie naprawią wszystkich szkód, jakie wyrządzają organizmu wolne rodniki.

Co robić?

Zażywać 80mg witaminy C dziennie.

 

Osoby nadużywające alkoholu

Cóż, te osoby mają niedobór wszystkich minerałów i witamin, ponieważ alkohol zastępuje im pożywienie. Korzystne jest wypicie 3- 4 kieliszków dziennie dla mężczyzn i 2- 3 dla kobiet, bądź kieliszka czerwonego wina dla obu płci. Nadmiar alkoholu wywołuje stany depresyjne i agresję, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, krtani i gardła.

Co robić?

Najlepiej pić alkohol w minimalnych ilościach.