Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Składniki:

– opakowanie makaronu bezglutenowego (np. kolanka);

– puszka pomidorów krojonych;

– puszka kukurydzy;

– pęczek szczypiorku;

– oliwa;

– sól morska;

– papryka słodka mielona;

Przygotowanie:

Makaron gotuję według przepisu producenta. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję puszkę pomidorów. Wszystko smażę chwilę, a następnie dodaję odsączoną kukurydze z puszki. Doprawiam solą morską i mieloną słodką papryką. Pod koniec duszenia dodaję umyty i posiekany szczypiorek. Ugotowany makaron polewam przyrządzonym sosem. W ten sposób w bardzo krótkim czasie można przyrządzić kolorowe i apetyczne danie. Smacznego.

Kukurydza to wspaniałe warzywo, trochę niedoceniane w naszej kuchni. Warzywo to pochodzi z Peru, a w naszym kraju pojawiło się dopiero pod koniec XVIII w za sprawą Krzysztofa Kolumba.

Kukurydza zawiera witaminy z grupy B, a także A, D, E i K, a także kwas foliowy. Sole mineralne w kukurydzy to potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, selen i cyn. Selen w połączeniu z witaminą E powoduje, że kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza jeśli chodzi o raka prostaty, jelita grubego i raka piersi.. Olej kukurydziany ma właściwości obniżające cholesterol we krwi.