Makaron z warzywami
Składniki:
– opakowanie makaronu bezglutenowego (np. kolanka);
– puszka pomidorów krojonych;
– puszka kukurydzy;
– pęczek szczypiorku;
– oliwa;
– sól morska;
– papryka słodka mielona;
Przygotowanie:
Makaron gotuję według przepisu producenta. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję puszkę pomidorów. Wszystko smażę chwilę, a następnie dodaję odsączoną kukurydze z puszki. Doprawiam solą morską i mieloną słodką papryką. Pod koniec duszenia dodaję umyty i posiekany szczypiorek. Ugotowany makaron polewam przyrządzonym sosem. W ten sposób w bardzo krótkim czasie można przyrządzić kolorowe i apetyczne danie. Smacznego.
Kukurydza to wspaniałe warzywo, trochę niedoceniane w naszej kuchni. Warzywo to pochodzi z Peru, a w naszym kraju pojawiło się dopiero pod koniec XVIII w za sprawą Krzysztofa Kolumba.
Kukurydza zawiera witaminy z grupy B, a także A, D, E i K, a także kwas foliowy. Sole mineralne w kukurydzy to potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, selen i cyn. Selen w połączeniu z witaminą E powoduje, że kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza jeśli chodzi o raka prostaty, jelita grubego i raka piersi.. Olej kukurydziany ma właściwości obniżające cholesterol we krwi.