Kasza gryczana ze smażoną marchewką
Składniki:
– 3 średnie marchewki;
– cebula dymka;
– 1 średnia cebula;
– 1 woreczek kaszy gryczanej;
– pieprz cayenne;
– curry;
– papryka słodka mielona;
– sól morska;
– oliwa;
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekam i smażę na rozgrzanej patelni. Marchewkę obieram i rozdrabniam blenderem albo trę na tarce. Po podduszeniu cebuli dodaję paprykę i wszystko razem smażę. Cebulę dymkę myję i siekam, a następnie dodaję na patelnię. Całość przyprawiam szczyptą soli, pieprzem cayenne, curry i słodką mieloną papryką. Podaję z ugotowaną kaszą gryczaną. Smacznego!
Marchewka jest tanim i powszechnie dostępnym warzywem. W warzywie tym możemy znaleźć witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Jest również bogata w składniki mineralne takie jak: wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Marchew zawiera beta-karoten, który pozytywnie wpływa na działanie wzroku. Marchew możemy spożywać zarówno na surowo jak i na ciepło.