Ostra zupa z dyni

Ostra zupa z dyni

Składniki:
– dynia;
– 4 średnie marchewki;
– puszka mleczka kokosowego;
– kawałek świeżego imbiru;
– papryka słodka;
– sól;
– curry;
– czosnek;
– gałka muszkatołowa;
– płatki chilli;
– pieprz; 
– pieprz cayenne; 
– kurkuma;
– olej z czosnkiem;
– kromka pieczywa bezglutenowego;

Przygotowanie:
Dynie kroję na pół i wydrążam środek za pomocą łyżki. Miąższ z pestkami odkładam do osobnego naczynia by później je wysuszyć. Następnie kroję dynie na ćwiartki a później na mniejsze kawałki. Pokrojoną dynię układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by każdy kawałek leżał osobno, a następnie polewam kawałki oliwą czosnkową. Piekę w temperaturze 180°C -200°C około 40 minut, tak by dynia zmiękła. Po ostudzeniu kawałki dyni obieram i kroję na mniejsze kawałki. Całość blenduję na jednolitą masę. Tak przygotowana podstawa zupy świetnie nadaje się do zamrożenia i późniejszego przygotowania. Do masy z dyni dodaję ugotowane, ostudzone i zblendowane marchewki. Wstawiam wszystko na gaz i powoli gotuję. Imbir obieram i siekam bardzo drobno. Następnie dodaję go do zupy (można dodać go przed blendowaniem ). Dodaję sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne i kurkumę. Pod koniec dodaję puszkę mleka kokosowego. Całość powinna się zagotować. Kromkę chleba bezglutenowego kroję na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewam olej z czosnkiem i wrzucam kawałki chleba. Podsmażam by stały się chrupkie (można użyć gotowych bezglutenowych grzanek). Zupę podaję z grzankami czosnkowymi posypaną płatkami chilli. Smacznego!

Dynia jest cennym niskokalorycznym warzywem, którym możemy zajadać się do woli, 100g to około 30 kcal, za to mającym wiele cennych zalet, niedocenianych w naszej kuchni. Warzywo to zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu (zwłaszcza pomarańczowa odmiana), mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Dynia wzmacnia odporność organizmu, wzmacnia wzrok, wspomaga pracę układu krwionośnego i serca, zmniejsza nadciśnienie tętnicze, zmniejsza cholesterol, wspomaga wątrobę, jest żółciopędna, nerki, jest moczopędna, reguluje pracę jelit, reguluje przemianę materii, usprawnia metabolizm organizmu, odkwasza i odtruwa organizm, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, pomaga w leczeniu prostaty, zapobiega krzywicy, zwalcza zaparcia, wspomaga leczenie chorób reumatycznych, wspomaga leczenie krwawej biegunki, zwalcza pasożyty, chroni przed nowotworami, wspomaga leczenie łuszczycy, łagodzi oparzenia.