Karp panierowany
Składniki:
– 3 dzwonki z karpia;
– cytryna;
– jajko;
– mąka ziemniaczana;
– panierka kukurydziana;
– sól morska;
– płatki chili;
– olej do smażenia;
Przygotowanie:
Dzwonki z karpia dokładnie myję i oczyszczam. Kroję na połówki wykrawając kręgosłup. Następnie każdy kawałek dokładnie skrapiam cytryną i doprawiam solą oraz mielonymi płatkami chili. Doprawione kawałki panieruję w mące ziemniaczanej, jajku i kukurydzianej panierce. Smażę na wolnym ogniu. Jeżeli kawałki są grube po usmażeniu wstawiam do pieca nagrzanego do 150° na około 20 minut. Gotowego karpia można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym. Może skutecznie konkurować z innymi rodzajami białego mięsa – z drobiem czy cielęciną. Ryba tak zawiera stosunkowo nie duże ilości tłuszczu z liczącą się ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. W karpiu znajdziemy takie witaminy jak B1, B2, C oraz PP. Witaminy z grupy B, które wspomagają organizm w zaburzeniach systemu nerwowego, a także wzmacniają naszą koncentrację a witamina PP odgrywa istotną rolę w przemianie materii. Mięso karpia jest również źródłem soli fosforu, wapnia, potasu, sodu i magnezu. Poza tym znajdują się w nim mikroelementy: miedź, mangan, siarka i żelazo.