Śledź smażony w cieście musztardowym
Składniki:
– 5 świeżych płatów śledziowych;
– cytryna;
– jajko;
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 3 łyżki mąki ryżowej;
– 3 łyżki musztardy (np. chrzanowej);
– olej;
– sól morska;
– przegotowana woda;
Przygotowanie:
Płaty śledziowe dokładnie myję i oczyszczam, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Całość mocno skrapiam cytryną. Do miski wbijam jajko, dodaję mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową, sól, po łyżce oleju i wody oraz musztardę i całość miksuję. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby zagęścić mąką ryżową. Pokrojone kawałki śledzia wrzucam do miski z ciastem i dokładnie mieszam, tak, aby każdy kawałek został obtoczony ciastem. Kawałki śledzia w cieście smażę na patelni. Taka wersja śledzia świetnie sprawdza się, jako samodzielna potrawa jak również, jako zimna przekąska. Smacznego!
Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają tłuszcze, ale te najlepsze dla naszego organizmu. Ich głównym składnikiem są tzw. kwasy omega-3, które pomagają w walce z nowotworami oraz zapobiegają zakrzepom krwi. Zawierają witaminy A, D oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B6 i B12 oraz składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Jedzenie śledzi wzmacnia skórę, kości, włosy i paznokcie, działa przeciwnowotworowo i korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.