Makaron z pomidorami
Składniki:
– paczka makaronu bezglutenowego;
– 1-2 puszki krojonych pomidorów bez skórki;
– 1-2 łyżki warzywnej ostrej pasty „Ajwar”;
– sól morska;
– bazylia;
– oliwa;
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewam na patelni i dodaję pomidory z puszki. Po krótkim podsmażeniu dodaję około 2 łyżek pasty i odrobinę soli. Całość duszę przez chwilę. Makaron gotuję, według zaleceń producenta. Na ugotowany makaron nakładam sos pomidorowy i posypuję bazylią. Ewentualnie po ugotowaniu makaronu można go dodać do sosu. Po wymieszaniu całość krótko przesmażyć, a pod koniec dodać bazylię. Smacznego!
Pomidory są najlepszym źródłem potasu i magnezu. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Ma wiele beta-karotenu, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP i K. Wapń, magnez i żelazo również są w tych warzywach. Można w nich znaleźć nawet miedź, mangan i kobalt. Ajwar to bułgarska pasta ze smażonych warzyw. W jej skład wchodzą papryka, bakłażan, marchew, pomidory, cebula, oliwa, ocet i zioła.