Hipoglikemia

Głównym sposobem zapobiegania hipoglikemii jest ścisłe przestrzeganie ilości i czasu spożywania pokarmu, tak aby organizm otrzymywał dostateczną ilość glukozy i insuliny w odpowiednim czasie.

Jeśli chorujesz na cukrzycę i stracisz przytomność z powodu napadu hipoglikemii, to konieczna jest bezzwłoczna pomoc medyczna. Lekarz może wstrzyknąć glukozę bezpośrednio do krwi. Jeśli z jakichś powodów nie ma lekarza, ktoś z otoczenia, znajomy lub członek rodziny obeznany z procedurą może wstrzyknąć ci glukagon – hormon regulujący poziom cukru we krwi. Chory na cukrzycę powinien zawsze nosić obrączkę ostrzegawczą lub plakietkę z identyfikacją choroby, aby personel medyczny mógł szybko zastosować odpowiednie leczenie w przypadku wystąpienia objawów neurologicznych lub utraty przytomności z powodu hipoglikemii. Diabetycy powinni zawsze nosić ze sobą cukierki lub kilka kostek cu kr u, aby je spożyć, gdy poczują pierwsze objawy hipoglikemii.

Konwencjonalne postępowanie w cukrzycy dla uniknięcia hipoglikemii polega na uregulowaniu poziomu glukozy i insuliny we krwi, tak aby utrzymać je w równowadze. W wielu przypadkach udaje się tę równowagę uzyskać samą tylko modyfikacją diety. Zalecana dieta zapobiegająca hipoglikemii to małe, lecz częste posiłki (co najmniej 6 na dzień), zawierające dużo węglowodanów złożonych (fasola, kluski, chleb, ziemniaki), błonnika (warzywa) i tłuszczu oraz znikomą ilość cukrów prostych (cukierki, ciastka), alkoholu i soków owocowych.

W razie potrzeby w celu zahamowania produkcji insuliny lub uregulowania stężenia cukru we krwi lekarz może zastosować leki, np. streptozocynę lub diazoksyd. Jeśli przyczyną hipoglikemii są małe guzki w trzustce wydzielające insulinę, lekarz może zalecić ich chirurgiczne usunięcie.

ODŻYWIANIE, WITAMINY I MINERAŁY
♦    Skąpe, częste posiłki złożone z nieprzetworzonych produktów, zwłaszcza pełnych ziaren, fermentowanych produktów mlecznych (np. ser) oraz chudego mięsa i ryby podniosą poziom cukru we krwi; także soki owocowe mogą pomóc w czasie ataku hipoglikemii.
♦    Preparaty chromu – pierwiastka występującego w drożdżach piwnych, pieczywie i płatkach z pełnych ziaren, melasie, serach i chudych mięsach – mogą podwyższyć poziom cukru we krwi. Cukrzycy powinni przed zastosowaniem drożdży piwnych skonsultować się z lekarzem.
♦    Unikaj alkoholu (cukier prosty), kofeiny i dymu papierosowego, gdyż powodują one znaczne wahania poziomu cukru.

Wywar z goryczki żółtej (Gentiana lutea) pomaga pobudzić gruczoły dokrewne. Gotować 1 /2 łyżeczki rozdrobnionego korzenia goryczki w 1/4 litra wody przez 5 minut i wypić na ciepło, 15-30 minut przed posiłkiem. Aby wywar był skuteczny, musi mieć gorzki smak.

Niezależnie od tego, czy chorujesz na cukrzycę, czy nie, postępowanie podjęte natychmiast po wystąpieniu objawów hipoglikemii zapobiegnie poważniejszemu jej napadowi i późniejszym następstwom. Postępowanie jest bardzo proste i sprowadza się do zjedzenia lub wypicia czegokolwiek zawierającego cukier prosty, np. słodkiego napoju (niedietetycznego), cukierka lub kostki cukru. Cukier w połączeniu z produktem białkowym, np. serem lub szklanką mleka, wchłania się wolniej z przewodu pokarmowego, co może zapobiegać „huśtawce” szybko zmieniającego się poziomu cukru we krwi.