Komponuj posiłki harmonijnie, według zasad diety rozdzielnej. Dzięki podziałowi na produkty szczególnie bogate w białko i szczególnie bogate w węglowodany układ trawienny pracuje bez zakłóceń. Ograniczaj bardzo słone i bardzo słodkie potrawy.
Przed obiadem i przed kolacją zjadaj talerz sałaty lub lekką zupę. To zmniejsza uczucie niedosytu i dostarcza organizmowi potrzebnych witamin, minerałów i balastu.
Nic jedz owoców z dużą zawartością kwasów z grupy białkowej razem z produktami z dużą zawartością węglowodanów (np. nie dodawaj pomarańczy do muesli). Kwaśne owoce zakłócają optymalne zasadowe środowisko, które potrzebne jest do trawienia węglowodanów.
Przeżuwaj dokładnie każdy kęs – dokładne żucie zaspokaja apetyt i prowadzi szybciej do uczucia sytości. Ponadto, w ten sposób pożywienie jest lepiej przygotowywane do trawienia.
Nigdy nie myl głodu z pragnieniem. Oba sygnały organizmu są podobne. Dlatego zaleca się, gdy pojawi się uczucie podobne do głodu, wypić na próbę trochę wody mineralnej.
Preferuj produkty bogate w balast. Dzięki temu, że objętość papki /. pożywienia powiększa się w układzie trawiennym, pojawia się miłe uczucie sytości.
Ważne: ponieważ składniki balastowe znacznie pęcznieją, należy w ciągu dnia pić dużo płynów (np. wody mineralnej).
Nie opuszczaj żadnego posiłku i me dopuść do uczucia silnego głodu. Nadwaga zaczyna się często od radykalnych głodówek.
W ciągu dnia wypijaj od 1 1/2 do 2 l płynów. Można doliczyć tu owoce i warzywa zawierające dużo wody.
W przypadku ciągłego łaknienia czekolady czy innych słodyczy najlepiej sprawdza się następujący sposób. Zamiast zwykłej czekolady możesz zjeść niewielką ilość gorzkiej z co najmniej 60 % zawartości kakao. Lepiej oczywiście jest przestawić się na muesli, pełnoziarniste pieczywo, orzechy i pestki.
Niezależnie od zdrowego żywienia, ważną rolę w przypadku chudnięcia odgrywa ruch. Dlatego też trzeba regularnie uprawiać sport.