Suszenie

suszenieSuszenie

Suszyć można owoce, warzywa i zioła. Jest to sposób niedrogi i energooszczędny. Również przechowywanie suszu nie nastręcza większych kłopotów. Należy go przechowywać w torebkach foliowych, w suchych i chłodnych miejscach. Przyprawy ziołowe można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub słojach. Przechowywanie suszów nie wymaga dużo miejsca. Jedynie przygotowanie suszu do spożycia wymaga nieco więcej pracy niż korzystanie z kompotów lub mrożonek. Susz przed użyciem należy moczyć w zimnej wodzie przez 12—14 godzin. Dzięki temu produkt pobierze ponownie tyle wody, ile utracił podczas suszenia. Owoce suszone w temperaturze 30°C i moczone przez 24 godziny nie wymagają gotowania. Natomiast suszone warzywa mimo moczenia trzeba gotować w gorącej wodzie.

Owoce i warzywa suszy się w specjalnych urządzeniach. Jedno z takich urządzeń. Jego podstawa ma wymiary 42 x 32 cm. Ustawia się je na płycie kuchennej tak, aby obejmowało dwie płytki palnikowe kuchni elektrycznej lub gazowej. Ramy z sitkami są tak zbudowane, że ułożone jedna na drugiej umożliwiają swobodny przepływ ciepłego powietrza. Temperaturę można mierzyć termometrem, lecz doświadczona gospodyni bez termometru szybko się zorientuje, jaka temperatura jest potrzebna. I jeszcze jedna uwaga. Niektóre warzywa trzeba przed suszeniem sparzyć gorącą wodą w celu zmiękczenia tkanek. W przeciwnym razie trudno je potem będzie ugotować do miękkości. Czy można suszyć w zwykłych piekarnikach? Brak cyrkulacji powietrza i trudność uzyskania niskiej temperatury utrudnia dobre suszenie, wymaga poza tym dużego doświadczenia. Choć w piekarniku uzyskuje się gorsze efekty niż w specjalnym urządzeniu do suszenia, to jednak w razie braku innych możliwości można w nim suszyć warzywa i owoce.