Plan ilościowy – dieta rozdzielna

Dzięki temu planowi dowiecie się, jak powinien wyglądać jeden dzień z dietą. Zobaczycie, co i w jakich ilościach możecie zjeść, np. na śniadanie, i w jakich czasowych odstępach następują po sobie posiłki. Waga i pora spożywania posiłków to tylko dane orientacyjne.

8.00 szklanka (ok. 200 ml) niegazowanej wody mineralnej.

8.05 śniadanie
Możesz wybierać między posiłkiem węglowodanowym, białkowym a owocowym.
Posiłek węglowodanowy:
1 kromka chleba pełnoziarnistego (50g) lub 1 bułeczka pełnoziarnista
lub 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego.
Wybrany gatunek pieczywa posmarować cienko masłem lub margaryną i uzupełnić następującymi dodatkami:
30 g surowej kiełbasy (ok. 3 cienkich plasterków)
lub 30 g sera żółtego od 60% zaw. tłuszczu w m. such. (ok. 1 plasterka)
lub 50 g twarożku (ok. 2 łyżek stołowych)
lub 2 łyżeczki herbaciane miodu.
Zamiast tego można zjeść także muesli lub kaszkę zbożową.

Posiłek białkowy:
2 jajka (jajka sadzone, jajecznica lub jajka gotowane. Uwaga: nie więcej niż 3 jajka w tygodniu). Do tego można jeszcze dołożyć: pomidory, ogórki, paprykę, rzodkiewki lub inne neutralne gatunki warzyw. Posiłek białkowy wyklucza spożywanie chleba czy innego pieczywa.

Posiłek owocowy:
Bez ograniczeń owoce sezonowe (oprócz bananów, świeżych fig i daktyli).
Jeśli nie chcesz zrezygnować z czarnej kawy i herbaty, powinieneś dodać do niej nieco śmietany.

Ważne: każdy kęs dokładnie przeżuwać i nasączyć śliną. Kawa i herbata nie zastąpią śliny.

9.00    szklanka (ok. 200 ml) herbatki owocowej lub ziołowej albo niegazowana woda mineralna.

10.00    szklanka (ok. 200 ml) herbatki owocowej lub ziołowej albo niega-zowana woda mineralna.

Pierwsza przekąska

10.30    200 g świeżych owoców sezonowych (oprócz bananów, świeżych fig i daktyli) albo 250 ml świeżego mleka
albo 250 g zakwaszonych produktów mlecznych (np. jogurt, twarożek, kwaśne mleko lub maślanka) albo 100 g świeżych owoców (oprócz bananów, świeżych fig lub daktyli) i do tego 125 ml świeżego mleka lub zakwaszonych produktów mlecznych.

12.00    1 szklanka (ok. 200 ml) herbatki owocowej lub ziołowej albo nie-gazowanej wody mineralnej.

Obiad

12.30    W południe możesz wybrać między posiłkiem białkowym lub węglowodanowym.

Posiłek białkowy:
100-150 g mięsa lub 200 g ryby lub 2 jajka
lub 60-80 g sera do 50 % tłuszczu lub 80 g gotowanej wędliny.
Do tego ok. 400 g neutralnych warzyw lub sałaty.

Posiłek węglowodanowy:

50 g zboża (ważonego na surowo)
lub 60 g niełuskanego ryżu (ważonego na surowo)
lub 60 g makaronu pełnoziarnistego (ważonego na surowo)
lub 100 g chleba pełnoziarnistego
lub 200 g ziemniaków.

Do tego ok. 400 g warzyw lub sałaty.

Jako dodatków do posiłku węglowodanowego i białkowego można użyć w niewielkich ilościach masła, margaryny, oleju lub śmietany. Powyższe produkty są neutralne i pasują do każdej grupy. Ponadto, do każdego posiłku w południe można jeszcze zjeść od 30 do 50 g neutralnych produktów.

Ważne: w czasie posiłku głównego nie należy nic albo bardzo niewiele pić (małymi łykami).

14.00 1 szklanka herbatki owocowej lub ziołowej, lub niegazowana woda mineralna.

15.00 szklanka ziołowej lub owocowej herbatki, lub niegazowana woda mineralna.

16.00 szklanka (ok. 200 ml) herbatki ziołowej lub owocowej, lub niegazowana woda mineralna.

Druga przekąska

1630 1 banan lub batonik z ziarnami bez cukru
lub 1 kawałek ciasta z rodzynkami
lub 1 kromka pieczywa chrupkiego z miodem
lub 2 łyżki stołowe twarożku z 1 łyżeczką herbacianą miodu
lub 1 łyżka stołowa pełnoziarnistych płatków śniadaniowych i 1 kubeczek jogurtu
lub 200 g zakwaszonych produktów mlecznych.

Ważne: nie pić świeżego mleka.

18.00    szklanka (ok. 200 ml) herbatki owocowej lub ziołowej lub niegazowana woda mineralna.

Kolacja

18.30    Wieczorem należy spożywać produkty węglowodanowe (od czasu do czasu można zjeść wieczorem posiłek białkowy lub neutralny).

50 g zboża (ważonego na surowo)
lub 100 g chleba pełnoziarnistego
lub 60 g niełuskanego ryżu (ważony na surowo)
lub 60 g pełnoziarnistego makaronu (ważony na surowo)
lub 200 g ziemniaków.

Do tego jako dodatek ok. 400 g warzyw i sałaty oraz 30 do 50 g neutralnych produktów oraz masło, margaryna, olej lub śmietana w niewielkich ilościach.