Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców

Suszone owoce, tak jak świeże, zawierają witaminy A i C. Suszone owoce mają większą zawartość błonnika, poza tym są bogate w potas, miedź, żelazo i mangan. Suszone jabłka regulują procesy trawienia, neutralizują substancje toksyczne, obniżają poziom cholesterolu, leczą niestrawność i łagodzą podrażnienia żołądka i jelit, wspomagają nasz układ odpornościowy a potas wzmacnia serce, bor – układ kostny. Suszone śliwki natomiast zawierają dużo błonnika (7 razy więcej niż świeże śliwki), ze względu na wyjątkowo dużą zawartość żelaza i fosforu są zalecane wegetarianom, w suszonych śliwkach zawarty jest sorbitol, naturalny cukier, który pobudza produkcję żółci, co dobrze wpływa na trawienie. Suszone gruszki mają właściwości odkwaszające układ pokarmowy. Jest w nich dużo potasu, magnezu oraz błonnika, a także składników o działaniu przeciwnowotworowym. Dzięki związkom o właściwościach zasadotwórczych są dobrym dodatkiem do zakwaszających organizm mięs.

Składniki:

– 0,3 kg suszonych jabłek;

– 0,3 kg suszonych śliwek z pestką;

– 0,3 kg suszonych gruszek;

-2 pomarańcze;

– cytryna;

– miód;

– ewentualnie goździki i cynamon;

Przygotowanie:

Suszone owoce dokładnie myję i wkładam do garnka. Całość zalewam zimną wodą. Odstawiam na 30 minut do namoknięcia. Następnie wstawiam na mały ogień i gotuję 30-40 minut. Kolejno dodaję umyte pokrojone w plastry pomarańcze.  Jeżeli ktoś ma ochotę można dodać do gotowania goździki i cynamon. Po przestudzeniu słodzę kompot miodem i doprawiam cytryną. Kompot należy podaję mocno schłodzony. Smacznego!