Dieta w chorobie nowotworowej

warzywa2„Moja żona ma nowotwór, jest w trakcie chemioterapii. Leczenie powoduje nudności i wymioty. Żona nie ma apetytu i schudła 7 kg. Lekarz ostrzegł, że utrata wagi osłabia organizm, dlatego leczenie może nie przynieść pożądanych efektów. Jak pomóc żonie się wzmocnić?”

Chemioterapia często powoduje zaburzenia trawienne, np. nudności, wymioty czy utratę apetytu. Może również wywołać zapalenia śluzówki przewodu pokarmowego. Poza podawaniem leków łagodzących dolegliwości, istotne znaczenie ma prawidłowe odżywianie.

Dieta osób cierpiących na raka powinna być bogata w pełnowartościowe białko (zawarte np. w chudym mięsie, rybach, nabiale), kwasy tłuszczowe omega-3 (ich bogate źródło to ryby morskie) oraz witaminy i minerały (zawarte w dużych ilościach w owocach i warzywach).

Przy układaniu jadłospisu należy się kierować przede wszystkim upodobaniami chorego. Posiłki powinny być przygotowane z produktów świeżych, o najwyższej jakości. Bardzo ważne jest, by potrawy były apetycznie podane. Wielkość porcji powinna być dostosowana do możliwości chorego.

Zamiast 3 dużych posiłków lepiej podawać kilka mniejszych. Chorym na raka przewodu pokarmowego często trzeba podawać posiłki rozdrobnione lub zmiksowane. Dietę naturalną można uzupełnić specjalnymi odżywkami (np. nutridrink lub forticare), które zawierają składniki pokarmowe w optymalnych proporcjach i łatwo przyswajalne. Można je podawać jako drugie śniadanie oraz podwieczorek (np. z dodatkiem owoców) lub popijać je między posiłkami.