Odpowiednio skomponowana dieta pomaga zwalczyć wiele problemów zdrowotnych, w tym również szkolny stres!
Nasz organizm reaguje na stres, przestawiając się na ..tryb obronny” – produkuje większą ilość adrenaliny, która powoduje wzrost ciśnienia krwi przyspiesza trawienie, rozszerzenie naczyń krwionośnych. O ile krótkotrwały stres jest pozytywny i wzmacnia proces myślenia, o tyle długotrwały powoduje w organizmie spustoszenie. Dlatego tak istotne jest. „aby dieta ucznia – narażonego na nerwowe sytuacje – była bogata w pewne witaminy i mikroelementy.
Dodaj do menu dziecka!
magnez – znajdziesz go w orzechach, rybach morskich, pomidorach, kaszy gryczanej, bananach:
cynk – owoce morza, wołowina, camembert zboża, grzyby;
mangan – sery topione i twarogi, otręby pszenne, czarne jagody, orzechy, szpinak;
żelazo- mięso, wątróbka cielęca, jajka. suszone owoce, grzyby:
witaminy z grupy B -rośliny strączkowe, kiełki, otręby; ryby;
witamina A – wątroba, mleko, masło, warzywa liściaste i te o zabarwieniu żółtym i pomarańczowym:
witamina C- owoce jagodowe. natka. cytrusy papryka, kapusta;
Surowe warzywa możesz podawać dziecku w formie surówek, soków lub jako ozdoby na kanapce.