Aminokwasy

Aminokwasy

Podstawowy budulec białka w produktach spożywczych i w organizmie ludzkim.

Każda komórka naszego ciała potrzebuje aminokwasów. Podczas trawienia nasz układ trawienny rozkłada białko zwarte w pożywieniu na aminokwasy, które łączą się w białka potrzebne organizmowi (każda komórka jest zaprogramowana w taki sposób, by tworzyć konkretną postać białka na swe potrzeby). Istnieją 2 rodzaje aminokwasów: egzogenne, które są niezbędne (czerpiemy je z pożywienia) i endogenne, które organizm potrafi wytworzyć sam.

Aminokwasy endogenne: alanina, arginina, asparagina, kwas asparaginowy, cysteina, kwas glutaminowy, glicyna, prolina, seryna, tauryna, tyrozyna.

Aminokwasy egzogenne: histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, walina.

Jak to działa?

Aminokwasy są niezbędne do leczenia uszkodzeń mięśni, więzadeł, ścięgien, skóry, narządów wewnętrznych, gruczołów wydzielania wewnętrznego, włosów, paznokci oraz utrzymania tego we właściwym stanie.Biorą udział w wytwarzaniu hormonów (np. insuliny), neuroprzekaźników (subst. w mózgu przenoszące impulsy elektryczne), różnych płynów ustrojowych oraz enzymów biorących udział w różnorodnych reakcjach organizmu. Przyczyn niedoboru aminokwasów jest wiele, np. dieta uboga w białko, stres, infekcje, przyjmowanie leków, zaburzenia chemiczne organizmu, starość. By sprawdzić, czy cierpimy na niedobór aminokwasów należy przebadać krew. Niedobory uzupełnia się podając różne preparaty zawierające aminokwasy.

Gdzie mają zastosowanie?

-Leczenie chorób serca

-Obniżanie ciśnienia krwi

-Wzmacnianie odporności

-Ulga w niektórych chorobach układu nerwowego

Dostępność

Kapsułki; Płyn; Proszek; Tabletki.

Korzyści

Różne aminokwasy i ich pochodne są niezwykle skuteczne w leczeniu chorób serca. W dużym stopniu w komórkach sercowych występuje karnityna, którą organizm wytwarza z lizyny. Wzmacnia serce, wspomaga rekonwalescencję osób z niewydolnością serca i zwiększa szanse przeżycia zawału. Karnityna bierze również udział w metabolizmie tłuszczów, co pomaga zmniejszać zbyt duże stężenie trójglicerydów. Umożliwia spalanie tłuszczów mięśniom. Arginina, prócz tego, że zmniejsza ryzyko zawału i zatoru mózgu (rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza ciśnienie), może łagodzić bóle i objawy choroby wieńcowej. Prócz pozytywnych właściwości, posiada również negatywne: może wywoływać opryszczkę ust i narządów płciowych. Tauryna leczy niewydolność serca i obniża podwyższone ciśnienie krwi. Wspomaga również wytwarzanie przez móżg pewnych substancji, co jest dobrodziejstwem dla chorych na padaczkę. Jest jednym ze składników żółci, może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Pomaga także chorym na cukrzycę, ułatwiając przyswajanie glukozy przez komórki.

N- acetylocholina (NAC)- łatwiej przyswajalna, pochodna cysteiny- pobudza wytwarzanie przez organizm przeciwutleniaczy, a także sama może działać w podobny, co przeciwutleniacz, sposób. Wspomaga regenerację uszkodzonych komórek, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza wydzielanie śluzu przy zapaleniu oskrzeli, chroni wątrobę w przypadku przedawkowania paracetamolu oraz powstrzymuje rozwój chorób, które uszkadzają komórki mięśniowe (np.stwardnienie rozsiane).

Glutamina występuje w komórkach przewodu pokarmowego. Łagodzi objawy zespołu nadwrażliwego jelita i uchyłkowatości, wspomaga leczenie wrzodów.

Lizyna jest jednym z najskuteczniejszych środków w leczeniu opryszczki ust. Stosuje się ją także w półpaścu oraz owrzodzeniu ust.

Dawkowanie

Zostanie konkretnie opisane w rozdziale Jak należy dbać o zdrowie. Najlepiej jednak przedyskutować je z lekarzem. Jeżeli pojedynczy aminokwas stosuje się dłużej niż miesiąc należy przyjmować dodatkowo mieszany preparat aminokwasów, ponieważ organizm dostaje wtedy ich odpowiednie ilości w zrównoważonych proporcjach.

Sposób użycia

Aminokwasy przyjmowane w preparatach są znacznie skuteczniejsze, gdy nie muszą rywalizować z aminokwasami zawartmi w wysokobiałkowych produktach spożywczych. Należy przyjmować je ok.1,5 h przed posiłkiem lub po jego zjedzeniu, a najlepiej- tuż po przebudzeniu i przed zaśnięciem.

Preparatów pojedynczych aminokwasów nie należy stosować dłużej niż 3 miesiące (chyba, że lekarz zaleci inaczej). Preparaty aminokwasów mieszanych najlepiej zażywać na czczo o innych porach dnia niż aminokwasy pojedyncze.

Na to zwróć uwagę przy zakupie

Nazwy aminokwasów zamieszczone na ulotkach są najczęściej poprzedzone literą L (np. L-karnityna) bądź D. Lepiej kupować te oznaczone L, ponieważ są najbardziej zbliżone do aminokwasów występujących naturalnie w organizmie. Jedyny wyjątek stanowi D, L-fenyloalanina stosowana przy przewlekłych bólach.

Ciekawostki

Badania wykazały, że karnityna usuwała objawy chromania przestankowego (schorzenia nóg wywołanego zablokowaniem dużych tętnic) u 73% pacjentów, którzy ją przyjmowali. Osoby dotknięte tą chorobą mają problem, by przejść dłuższe odcinki. L-karnityna podawana im w dwóch dawkach po 2mg, dwa razy dziennie, sprawiła, że nie mieli oni problemów z dłuższymi spacerami.

Inni badacze odkryli, że preparaty zawierające Argininę zmniejszają lepkość płytek krwi (nie przywierają do ścian tętnic), co zapobiega zatorom. W ten sposób można zmniejszyć ryzyko wystąpienia skrzepów wywołujących zatory w mózgu i zawały serca. Szczególnie skutecznie działa u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, u których ryzyko tych chorób jest znacznie większe niż u osób z prawidłowym jego stężeniem.

Skutki uboczne

Przyjmowane w zaleconych dawkach nie mają efektów ubocznych, jednak duże dawki niektórych aminokwasów mogą być szkodliwe i wywoływać nudności, biegunkę i wymioty.

Osoby cierpiące na nadciśnienie, cukrzycę, choroby nerek i wątroby, kobiety w ciąży i w okresie laktacji powinny bardzo ostrożnie zażywać preparaty zawierające aminokwasy!!

Zanim zażyjesz- skonsultuj się z lekarzem!!