Wady i zalety diety Dukana
Zalety diety proteinowej
Dieta Dukana jest efektywnym programem żywienia, który rzeczywiście pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów, zakładając, że osoby odchudzające się ściśle przestrzegają zasad diety. Jest to zdecydowany atut diety Dukana, ale nie jedyny. Jest to dieta stosunkowo łatwa w zastosowaniu, nie wymaga liczenia kalorii i śledzenia skrupulatnie składu spożywanych produktów spożywczych. Produkty w diecie Dukana są na ogół ogólnodostępne, smaczne, zdrowe i pożywne. Zaletą tego programu odżywiania się jest również i to, że nie narzuca zmniejszenia ilości spożywanych posiłków, a jedynie zmianę ich składu. Nie trzeba więc cierpieć przez ciągłe uczucie głodu. Szybka utrata wagi, zwłaszcza w pierwszym etapie odchudzania się, jest motywatorem do dalszego stosowania diety, co również można uznać za jej zdecydowany plus. Zaletą diety jest jej skuteczność, a z drugiej strony bezpieczeństwo zastosowania, które zostało potwierdzone na drodze badań medycznych. Dzięki zastosowaniu diety Dukana można zyskać więcej energii i mieć dobre samopoczucie.
Wady diety proteinowej
Niestety, ale nawet najlepszy program żywieniowy ma pewne wady. Nie inaczej jest w przypadku diety Dukana. Pierwsza faza diety – faza ataku, jest uznawana, całkiem z resztą słusznie, za bardzo restrykcyjną. Monotonia posiłków na pierwszych etapach odchudzania się z dietą Dukana jest jedną z jej wad. Stosując ten program żywienia musimy liczyć się z możliwością pojawienia się kilku dolegliwości. W fazie ataku możemy czuć się zmęczeni i osłabieni. Z uwagi na fakt, że organizm bardzo szybko spala kalorie, nie powinniśmy stosować intensywnych ćwiczeń fizycznych. Powoduje to, że dieta nie jest wskazana dla ludzki aktywnych. Około 4-5 dnia diety mogą pojawić się zaparcia, zaś lekkie uczucie głodu towarzyszące początkowi diety, ustępuje po kilku dniach jej stosowania.
W diecie Dukana może dojść do hiperwitaminozy, z uwagi na spożywanie białek w bardzo dużych ilościach. Oznacza to wystąpienie w organizmie nadmiaru rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Są one magazynowane w wątrobie, co z kolei zwiększa ryzyko jej uszkodzenia. Jeśli jednak dieta będzie korzystać ze wszystkich dozwolonych produktów, zwłaszcza w trzeciej i czwartej swej fazie, nie powinno dojść do hiperwitaminozy. Trzeba odchudzać się rozsądnie, a negatywne konsekwencje stosowania diety nie wystąpią.
Jak widać wady diety wbrew pozorom nie są tak straszne, jak twierdzą przeciwnicy diety Dukana.