Prawidłowy jadłospis powinien uwzględniać produkty z każdej z grup. Do potraw z dużą zawartością białka czy węglowodanów jako neutralny dodatek pasują warzywa, sałaty i surówki. Do przygotowania posiłku można używać (również grupa neutralna) od 30 do 50 g masła lub śmietany. Poniżej znajdziecie różne propozycje zestawiania posiłków i zalecane ilości.
Propozycje posiłków białkowych
1 część mięsa, ryby, jajek, sera lub gotowanej wędliny (np. jedna część = 100 g),
do tego 3-1 części warzyw i sałaty, gotowanych lub w postaci surówki (odpowiednio 300-400 g).
Przykłady:
100-150 g mięsa;
do tego ok. 400 g warzyw, sałaty i/lub surówki.
200 g duszonej ryby;
do tego ok. 400 g warzyw, sałaty i/ lub surówki,
dwa jajka;
do tego ok. 400 g warzyw, sałaty i/lub surówki.
60-80 g sera (do 50% zawartości tłuszczu); do tego ok. 300 g warzyw, sałaty i/ lub surówki.
80 g gotowanej wędliny;
do tego ok300 g warzyw, sałaty i/ lub surówki.
Jeśli Twoja rodzina nie chce stosować naszej diety, możesz poszczególne posiłki białkowe uzupełniać takimi dodatkami, jak zboże, ziemniaki, ryż, makaron czy pieczywo.
Propozycje posiłków węglowodanowych
Jedna część zboża, ziemniaków, niełuskanego ryżu czy pełnoziarnistego pieczywa (np. jedna część = 100 g; ta waga dotyczy produktów gotowanych),
do tego 3-4 części warzyw i sałaty, gotowanych lub w postaci surówki (odpowiednio 300-400 g).
Przykłady:
* 50 g zboża (ważonego na surowo) lub 100 g pieczywa pełnoziarnistego;
do tego ok. 400 g warzyw, sałaty i/lub surówki.
* 200 g ziemniaków; do tego ok. 400 g warzyw, sałaty i/ lub surówki,
* 60 g ryżu niełuskanego (wrażonego na surowo; do tego 400 g warzyw, sałaty i/lub surówki.
* 60 g makaronu pełnoziarnistego (ważonego na surowo); do tego ok. 400 g warzyw, sałaty i/lub surówki.
Również i w tym wypadku poszczególne posiłki węglowodanowe mogą być uzupełniane mięsem, drobiem, rybą. owocami morza, serem, jajkami lub wędliną, o ile ktoś w Waszej rodzinie nie chce stosować naszej diety.