Wielu osobom odchudzanie się sprawia trudności – aby im pomóc, sporządziłam jadłospis na siedem dni, który szczególnie sprzyja redukcji wagi. Pierwszy dzień to tzw. dzień przejściowy w przestawianiu się na dietę rozdzielną. Wybrałam tutaj dzień z zupą ziemniaczano-warzywną.
W każdy z siedmiu dni spożywa się pięć posiłków: śniadanie, pierwsza przekąska, obiad druga przekąska i kolacja. Poniżej znajdziecie propozycje potraw na śniadanie, przekąski i obiad przewidziane dla jednej osoby. Kolacja jest przewidziana dla dwóch osób.
Oczywiście, możecie traktować poszczególne dni wymiennie lub zastępować jeden posiłek drugim, jeśli macie ochotę. Zwracajcie jednak uwagę, aby posiłek wieczorny pochodził z grupy węglowodanowej, gdyż te są szczególnie lekkostrawne. Ponadto możecie potraktować ten plan jako impuls do własnych kompozycji posiłków – wasza wyobraźnia nie ma przecież granic.
O ile pracujecie zawodowo, zaleca się planowanie posiłków w nadchodzącym tygodniu już w weekend aby w poniedziałek móc zrobić konieczne zakupy. Świeże produkty, takie jak owoce czy warzywa, powinno się jednakże kupować kilkakrotnie w ciągu tygodnia, aby cenne składniki mineralne nie zostały zubożone na skutek zbyt długiego przechowywania.
Propozycje posiłków można potraktować jako pomoc w zakupach i przy układaniu jadłospisu. Oszczędzacie czas, a jednocześnie możecie cieszyć się na myśl o pysznościach, jakie będziecie spożywać w ciągu tygodnia. Jeśli przygotujecie podwójną ilość, możecie każdą z przygotowanych potraw podgrzać następnego dnia.
Życzę Wam wielu sukcesów przy korzystaniu z tego programu i… smacznego!
Pierwszy dzień (poniedziałek)
śniadanie 150 g jogurtu naturalnego (3,5 % tłuszczu)
pierwsza przekąska zupa ziemniaczano-warzywna
obiad zupa ziemniaczano-warzywna
druga przekąska, zupa ziemniaczano-warzywna
kolacja zupa ziemniaczano-warzywna
Drugi dzień (wtorek)
śniadanie bułeczka pełnoziarnista z serkiem, oliwkami i z pomidorami
pierwsza przekąska 3 do 4 dużych marchewek
obiad sałatka drobiowa z mango i miętą
druga przekąska banan
kolacja jogurt z ogórkiem i koperkiem na zimno, z chlebem pełno-ziarnistym
Trzeci dzień (środa)
śniadanie owoce sezonowe bez ograniczeń
pierwsza przekąska 250 ml maślanki
obiad zupa krem z kurek z cielęciną
druga przekąska chleb chrupki z pomidorem, wędzonką i szczypiorkiem
kolacja ratatuja na zielono
Czwarty dzień (czwartek)
śniadanie kasza owsiana ze zsiadłym mlekiem i gruszkami
pierwsza przekąska 200 g winogron
obiad duszona endywia z serkiem wiejskim i z ziołami
druga przekąska muesli z jabłkiem, melisą cytrynową i cynamonem
kolacja zapiekanka z ziemniaków z kozim serem i pestkami pinii
Piąty dzień (piątek)
śniadanie grzanka z miodem i twarożkiem
pierwsza przekąska 1 duże jabłko
obiad halibut z cukinią i bakłażanem
druga przekąska 150 g jogurtu naturalnego (3,5 % tłuszczu)
kolacja warzywa saute na ostro z sezamem i świeżą kolendrą
Szósty dzień (sobota)
śniadanie twarożek z pieczarkami, rzodkiewkami i rzeżuchą i bułeczka pełnoziarnista
pierwsza przekąska duża pomarańcza lub inny owoc sezonowy
obiad soczysta sałatka z kapusty kiszonej i kiełbasek (parówek) drobiowych
druga przekąska maślanka z czarnymi jagodami
kolacja zapiekanka fasolowa po alzacku
Siódmy dzień (niedziela)
śniadanie naleśniki z maślanki ze świeżymi figami
pierwsza przekąska 1 duża marchewka zmiksowana z 250 ml kefiru i łyżeczką herbacianą miodu obiad jagnięce ragout z cebulą po hindusku,
druga przekąska tarta śliwkowa na ciepło z orzechami włoskimi i syropem klonowym
kolacja zupa krem z pora z ziołami