Przestawienie się na dietę rozdzielną

Zanim przestawicie się na dietę rozdzielną, trzeba zaplanować tzw. dzień przejściowy. Ma to służyć pobudzeniu przemiany materii i odtruciu organizmu.
Niezależnie od spożywania podanych poniżej posiłków, bardzo istotne jest wypijanie tego dnia dużej ilości płynów. Korzystne jest spożywanie niegazowanej wody mineralnej oraz herbatki ziołowej lub owocowej.
Poniżej znajdziecie różne propozycje posiłków na dzień przejściowy. Wybierzcie to, co wam najlepiej odpowiada. Ponadto we wszystkich przypadkach (oprócz dnia owocowego) możecie zjeść jakieś małe co nieco.

Dzień z sałatą i warzywami
Jedzcie tego dnia wyłącznie sałatę oraz/lub warzywa sezonowe w postaci surowej lub duszonej. Ilość tych produktów zależy wyłącznie od indywidualnego apetytu. W czasie duszenia zrezygnujcie z tłuszczu i soli. Do smaku możecie dodać do waszych posiłków warzywny bulion wegetariański.

Dzień z owocami
Do godziny 15.00 możecie jeść tego dnia świeże sezonowe owoce (oprócz bananów, świeżych fig i daktyli). Ilość zależy też od waszego indywidualnego apetytu. Od godziny 17.00 możecie zjeść jeszcze dwa średnie ugotowane ziemniaki lub dwa średnie banany.

Dzień z napojem ziemniaczanym
Ten oczyszczający posiłek proponuję szczególnie tym, którzy mają wrażliwy układ pokarmowy. Napój ziemniaczany przygotowuje się w następujący sposób.
Ugotuj 500 g nieobranych, dobrze wyszorowanych pod bieżącą wodą, młodych ziemniaków’ w dwóch litrach nieosolonej wody. Młode ziemniaki możesz zjeść razem ze skórką, stare należy obrać przed gotowaniem. Potem należy zrobić z nich puree razem z wodą po gotowaniu. Taką papkę zjada się stopniowo w ciągu dnia.

Dzień z zupą ziemniaczano-warzywną
Tego dnia je się zupę z trzech ziemniaków, trzech cebul, trzech porów, jednego selera i (do smaku) trzech marchewek. Dokładna waga składników nie ma znaczenia. Zupę przyrządza się następująco:
Oczyść warzywa, umyj i drobno pokrój. Włóż je do dużego garnka, wiej wodę i dodaj do smaku świeże zioła (np. pietruszkę, majeranek, lubczyk, kminek i czosnek). Zupę gotuje się pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania można dodać do smaku trochę wegetariańskiego bulionu warzywnego. Podgrzewaj zupę po trochu przed posiłkami i zjadaj stopniowo w ciągu dnia.