Produkty z grupy o dużej zawartości białka
• mięso gotowane: wołowina, np. pieczeń, rolada, gulasz, stek, mięso mielone, sznyclówka; cielęcina, np. sznycle, pieczeń; jagnięcina, np. kotlety, udziec, żeberka; wieprzowinę zalicza się również do „grupy białkowej”, nie zaleca się jednak spożywania jej;
• gotowany drób: np. rolada z indyka, sznycle z indyka, pierś z indyka, sznyclówka z indyka, gęś, kaczka, kurczak i pularda;
• gotowana kiełbasa: np. kiełbasa z rusztu, metka, wątrobianka, kiełbasa wołowa, kabanosy, śniadaniowa, szynka gotowana i kiełbasa drobiowa.
Gotowane kiełbasy wieprzowe nie są polecane i powinny być zastępowane wędliną drobiową lub wołową;
• gotowane, nie wędzone ryby: np. dorsz, łosoś, okoń, halibut, tuńczyk, makrela, śledź, pstrąg, szczupak i flądra;
• gotowane skorupiaki (owoce morza): małże, krewetki, raki i homary;
• wyroby sojowe: np. sos sojowy, tofu i pasztety sojowe;
• jajka;
• mleko;
• gatunki sera żółtego z zawartością najwyżej 50 % tłuszczu w masie suchej: np. parmezan, edamski, gouda, tylżycki i ementaler;
• gotowane pomidory;
• następujące napoje: herbata owocowa, wino jabłkowe, wytrawne wino białe i czerwone, wytrawne wino różowe (rose), wytrawny szampan, soki owocowe i soki owocowe rozcieńczane wodą;
• wszelkie jagody (oprócz czarnych): np. truskawki, maliny, jeżyny;
• owoce ziarnkowe (oprócz miękkich, słodkich jabłek): np. kwaśne jabłka, gruszki i pigwy;
• owoce pestkowe: np. morele, brzoskwinie, wiśnie; winogrona;
• owoce cytrusowe: np. pomarańcze, cytryny, grejpfruty; sok cytrynowy może być używany w niewielkich ilościach jako przyprawa do potraw „węglowodanowych”;
• owoce egzotyczne (oprócz bananów, świeżych fig i daktyli): np. mango, marakuja, papaja i ananas.
Jakkolwiek owoce nie tworzą kwasów w organizmie (są zasadotwórcze), zalicza się je do grupy białkowej. Spożywanie owoców, które zawierają dużo kwasów owocowych, może zakłócać trawienie produktów bogatych w węglowodany. Jeśli owoce zalicza się do grupy białkowej, to nie można ich jeść razem z produktami z grupy węglowodanowej i trawienie odbywa się wtedy bez przeszkód.
Proszę nie używać bułki tartej (zalicza się ją do grupy węglowodanowej) do panierowania produktów z grupy białkowej. Zamiast tego należy stosować ziarno sezamu, mielone migdały lub mielone orzechy (wszystkie produkty są neutralne).
Do kotletów mielonych dodaje się w naszej diecie zamiast bułki (grupa węglowodanowa) twarożek lub drobno startą marchewkę (oba produkty z grupy neutralnej).