Produkty o dużej zawartości węglowodanów

Produkty o dużej zawartości węglowodanów

zboża pełnoziarniste: np. pszenica, orkisz, żyto. jęczmień, owies, proso, suszona kukurydza, niełuskany ryż;

kasza gryczana; produkty pełnoziarniste: np. pieczywo pełnoziarniste, ciasto z mąki pełnoziarnistej, makaron i kasza pełnoziarniste;

ziemniaki;

następujące owoce: banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i świeże daktyle; niesiarkowane suszone owoce (oprócz rodzynek);

następujące produkty do słodzenia: fruktoza (zagęszczony syrop owocowy), miód syrop klonowy, nektar z gruszek lub jabłek; produkty do słodzenia mogą być używane w małych ilościach do przyprawiania potraw z przewagą białka;

mąka ziemniaczana;

proszek do pieczenia z winnikiem;

budyń w proszku (bez barwników);

karob (mielony owoc chleba świętojańskiego – używany zamiast kakao, można go dostać w sklepie ze zdrową żywnością).

Placuszków zbożowych nie obtacza się przed panierowaniem w jajku, a tylko w gruboziarnistej bułce tartej, w mielonych orzechach lub w ziarnach sezamu.

Należy unikać następujących produktów:

białej mąki i wyrobów z niej: np. słodkie i pikantne wypieki, również makaron i łuskany ryż;

cukru, słodzików i ich pochodnych: np. słodycze, dżemy i galaretki;

gotowych dań i konserw:

suszonych roślin strączkowych, np. fasola, groszek i soczewica;

orzeszków ziemnych;

porzeczek:

wieprzowiny i surowego mięsa:

wędlin; surowego białka jajek; gotowego majonezu:

utwardzonych tłuszczów, np. zwykłe gatunki margaryny i twarde, białe frytury oraz tłuszcze do smażenia;

czarnej herbaty, kawy zbożowej, kakao i wysokoprocentowego alkoholu.