Produkty o dużej zawartości węglowodanów
zboża pełnoziarniste: np. pszenica, orkisz, żyto. jęczmień, owies, proso, suszona kukurydza, niełuskany ryż;
kasza gryczana; produkty pełnoziarniste: np. pieczywo pełnoziarniste, ciasto z mąki pełnoziarnistej, makaron i kasza pełnoziarniste;
ziemniaki;
następujące owoce: banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i świeże daktyle; niesiarkowane suszone owoce (oprócz rodzynek);
następujące produkty do słodzenia: fruktoza (zagęszczony syrop owocowy), miód syrop klonowy, nektar z gruszek lub jabłek; produkty do słodzenia mogą być używane w małych ilościach do przyprawiania potraw z przewagą białka;
mąka ziemniaczana;
proszek do pieczenia z winnikiem;
budyń w proszku (bez barwników);
karob (mielony owoc chleba świętojańskiego – używany zamiast kakao, można go dostać w sklepie ze zdrową żywnością).
Placuszków zbożowych nie obtacza się przed panierowaniem w jajku, a tylko w gruboziarnistej bułce tartej, w mielonych orzechach lub w ziarnach sezamu.
Należy unikać następujących produktów:
białej mąki i wyrobów z niej: np. słodkie i pikantne wypieki, również makaron i łuskany ryż;
cukru, słodzików i ich pochodnych: np. słodycze, dżemy i galaretki;
gotowych dań i konserw:
suszonych roślin strączkowych, np. fasola, groszek i soczewica;
orzeszków ziemnych;
porzeczek:
wieprzowiny i surowego mięsa:
wędlin; surowego białka jajek; gotowego majonezu:
utwardzonych tłuszczów, np. zwykłe gatunki margaryny i twarde, białe frytury oraz tłuszcze do smażenia;
czarnej herbaty, kawy zbożowej, kakao i wysokoprocentowego alkoholu.