Leczenie chorób trzustki

Konwencjonalne leczenie zapalenia trzustki obejmuje leki, dietę i postępowanie chirurgiczne. Naturalne metody koncentrują się na łagodzeniu objawów i poprawie ogólnego stanu organizmu.
W przypadku ostrego zapalenia trzustki postępowanie lecznicze ma na celu zahamowanie produkcji enzymów trzustkowych przez zastosowanie odżywiania drogą dożylną. Podaje się silny środek przeciwbólowy – meperydynę (petydynę). Do żołądka wprowadza się przez nos zgłębnik do ciągłego odsysania treści żołądkowej. Jeśli przyczyną ostrego zapalenia trzustki jest kamień żółciowy blokujący przewód trzustkowy, konieczne może się okazać operacyjne usunięcie z chwilą ustąpienia ostrej fazy.
W przypadku przewlekłego zapalenia trzustki postępowanie lekarskie koncentruje się na zwalczaniu bólu; zwraca się przy tym uwagę na możliwość uzależnienia od leków i na powikłania związane z upośledzonym trawieniem. W razie konieczności stosuje się leczenie substytucyjne, polegające na doustnym podawaniu enzymów trzustkowych, które przywracają zdolność trawienia pokarmów. Postępowanie takie może zmniejszyć częstość nowych napadów. Należy unikać pokarmów tłustych i powstrzymać się całkowicie od spożywania napojów alkoholowych. Jeżeli ból nie ustępuje mimo przyjmowania leków, może się okazać konieczne usunięcie chirurgiczne uszkodzonej tkanki trzustkowej – jest to jednak ostateczność.

ODŻYWIANIE, WITAMINY I MINERAŁY
Codzienne zażywanie 300 mikrogramów chromu pomoże zachować normalny poziom cukru we krwi. Buforowana witamina C, jak również witamina B complex z dodatkiem niacyny B3 i kwas pantotenowy (B5) mogą pomóc zredukować stres i zwalczyć zakażenie. Nie wolno pić alkoholu.

ZAPOBIEGANIE
♦    Ograniczenie spożycia alkoholu może znacznie zmniejszyć groźbę zapalenia trzustki. Jeśli już rozpoznano u ciebie zapalenie trzustki, alkohol jest całkowicie zabroniony – każde wypicie alkoholu może sprowokować nowy napad.
♦    Kontrola ciężaru ciała, diety i zdrowy tryb życia zapobiegają kamicy żółciowej.