„Mam dużą nadwagę, przechodzę więc na dietę. Chciałabym też stosować zioła, które przyspiesza trawienie i pomogą mi schudnąć.”
Proponuję Pani do wyboru dwie mieszanki ziołowe, które świetnie sprawdzają się podczas diety odchudzającej.
Pierwsza jest dość złożona. Należy odmierzyć: po 5 g jagód jałowca i czarnych jagód, po 10 g lukrecji, dziewanny, kwiatów głogu i korzenia lubczyka oraz po 20 g liści senesu i kory szakłaka. Raz dziennie proszę pić ciepły napar z tej mieszanki: łyżkę stołową ziół zalać filiżanką wrzątku i po kwadransie przecedzić.
Drugą mieszankę przygotowuje się z 30 g kruszyny, 30 g morszczynu i 40 g liści jeżyny. Codziennie rano, na czczo, należy wypić 2 filiżanki gorącego naparu, a w ciągu dnia kolejne dwie filiżanki, ale zimnego. Napar przygotowuje się z łyżki ziół i filiżanki wrzątku, a po 10 minutach przecedza.