Jaka dieta po wylewie?

„Moja babcia od  2 tygodni leży w szpitalu. Ponieważ jest po wylewie i ma problemy z poruszaniem się oraz samodzielnym jedzeniem, bardzo chudnie. Co przynosić jej do jedzenia, żeby poprawić jej stan zdrowia?”

Właściwa dieta jest bardzo ważna w zwalczaniu choroby. By Pani babcia szybciej dochodziła do zdrowia i nabierała sił, powinna otrzymywać dużo produktów bogatych w witaminy z grupy B (regulują one apetyt, poprawiają pracę serca, układu nerwowego i mięśni), witaminę C, cynk, potas i magnez.

W jadłospisie powinny się znaleźć owoce, gotowane warzywa, chude mięso i wędliny, ryby, chude mleko i jego przetwory. Do picia najlepsze są napoje niegazowane. Trzeba natomiast unikać produktów mało wartościowych (np. słodyczy) i ograniczyć spożycie soli (można ją zastąpić łagodnymi przyprawami ziołowymi). Posiłki lepiej podawać w mniejszych porcjach, a częściej. Powinny one być atrakcyjnie przygotowane i podane. Można też uzupełnić dietę o odpowiedni dodatek pokarmowy, np. nutridrink, podawany do picia na drugie śniadanie lub podwieczorek.