Jajko sadzone z kaszą gryczaną i szpinakiem
Składniki:
– dwa jajka;
– opakowanie szpinaku mrożonego;
– woreczek kaszy gryczanej;
– oliwa;
– czosnek;
– kurkuma;
– gałka muszkatołowa;
– imbir;
– papryka słodka mielona;
– curry;
– pieprz czosnkowy;
– pieprz czarny;
– sól morska;
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam mrożony szpinak. Kasze nastawiam do gotowania według zaleceń producenta. Po zagrzaniu szpinaku doprawiam go solą morską, czosnkiem, kurkumą, gałką muszkatołową, imbirem i pieprzem czosnkowym. Całość jeszcze chwilę smażę na małym ogniu. Na małej patelni rozgrzewam oliwę i wbijam dwa jajka. Posypuję je szczyptą soli, pieprzem, słodką mieloną papryką i curry. Podczas smażenia przykrywam patelnię pokrywką. Jajko należy ściąć według własnych upodobań. Smacznego!
Wielu szpinak kojarzy się z niesmaczną, zieloną papką. Chyba wszyscy znamy kreskówkę o Popeye’u, który jadł dużo szpinaku, dzięki któremu był bardzo silny i zdrowy. Szpinak zawiera mało kalorii a z to dużo witamin i minaretów. To przede wszystkim bogate źródło witaminy K, A, C, B2, B6, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu i kwasu foliowego. Szpinak dostarcza również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi. Dodatkowo zawiera również niacynę, selen i kwasy omega-3. Szpinak powinny jeść osoby zestresowane, ze względu na zawartość magnezu – który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz obniża podatność na stres. Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem.