Ogólnie wydaje się, że dna jest powszechniejsza u osób spożywających sporo mięsa i tłuszczów zwierzęcych, natomiast rzadko występuje u wegetarian. Diety mające zapobiegać atakom dny u osób wykazujących predyspozycje dziedziczne polegają zazwyczaj na wyeliminowaniu czerwonego mięsa i wywarów mięsnych, jak buliony i sosy, drożdży i innych produktów zawierających enzymy; podrobów, np. wątroby, trzustki, grasicy i nerek; mięczaków, skorupiaków i pewnych gatunków konserwowanych ryb, w tym sardynek, śledzi i anchois.
Bezpośrednie objawy dny ograniczane są, jak się wydaje, przez cukry złożone, zwłaszcza występujące w płatkach zbożowych, owocach i zielonych warzywach liściastych. Cukry proste, jak cukier rafinowany, mogą zwiększać wytwarzanie kwasu moczowego i powinno się ich unikać.
Niektórzy naukowcy donoszą o dobrych rezultatach leczenia bólu przewlekłej dny świeżymi albo puszkowanymi wiśniami -do 1/4 kg dziennie – albo sokiem z tych owoców. Podobne efekty mają ponoć dawać truskawki, borówki amerykańskie i inne czerwononiebieskie jagody.
Niektórzy lekarze zalecają zażywanie 3 razy dziennie łyżeczki węgla aktywowanego na pobudzenie wydalania kwasu moczowego z moczem.
Można pić 3 razy dziennie napar z 2 łyżeczek nasion selera (Apium graveolens) albo sadźca purpurowego (Eupatorium purpureum) w 1/4 litra wody, co pobudzi wydalanie kwasu moczowego. Nie należy stosować herbat ziołowych, jeśli lekarz przepisał kolchicynę.
Pierwszym zadaniem w napadzie dny jest zwalczenie bólu i stanu zapalnego. Jeśli możesz to znieść, przyłóż na bolący staw plastikowy woreczek z kostkami lodu albo torebkę mrożonki jarzynowej. Pomoże to zmniejszyć bolesny obrzęk. Owiń zimny worek miękką szmatką lub ręcznikiem i przyłóż do bolącego miejsca najwyżej na 5 minut; w razie potrzeby powtórz procedurę.
Ponieważ każdy ucisk, nawet dotyk prześcieradła lub koca może sprawiać ból zaatakowanego stawu, umieść na noc stopę w kartonowym pudełku lub przewróconym na bok plastikowym koszu na bieliznę.
Jeżeli dna moczanowa występuje w rodzinie, to mężczyźni powinni zachować umiar w spożyciu alkoholu, tłuszczów i pokarmów bogato purynowych oraz utrzymywać prawidłowy ciężar ciała. Badania krwi i moczu przy okazji rutynowych wizyt u lekarza mogą sygnalizować skłonność do dny moczanowej.