Cały organizm ludzki składa się z komórek: kości, narządy, gruczoły i system nerwowy. Każda z komórek żyje własnym życiem, dokonując w niezwykle skomplikowany sposób przemiany materii i enzymów. Komórki są odżywiane, gdy my przyjmujemy pożywienie. Nie zawsze procesy te dokonują się bez zakłóceń. Ludzki organizm potrzebuje do właściwej przemiany materii w komórce ważnych mikroelementów. A te znajdują się w witaminach i w mineralnych składnikach naszego codziennego pożywienia. Jeśli brakuje jednego z tych cennych składników, to organizm wysyła sygnały, które trudno zignorować. Początkowo są to niewielkie nieprawidłowości w samopoczuciu. Człowiek czuje się źle we własnej skórze, jest ciągle zmęczony lub rozdrażniony. Często czujemy, że nie sprostamy ani fizycznie, ani psychicznie pracy zawodowej. Fakt, że przyczyną takiego stanu rzeczy może być brak witamin czy mikroelementów, jest stwierdzany zwykle zbyt późno.
Brak witamin czy składników mineralnych może objawiać się w różnorodny sposób. Kiedy brakuje w organizmie magnezu, może to doprowadzić do bolesnych skurczy w łydkach, ale także do poważnych dolegliwości serca. Brak wapnia rozrzedza kości i kręgi i czyni je podatnymi na złamania. Za mało potasu i zbyt dużo sodu może zablokować całą gospodarkę wodną w organizmie i mimo wystarczającej ilości wody w tkankach doprowadzić do dosłownego wysuszenia nerek. Niewystarczająca ilość witaminy C może natomiast osłabić siły odpornościowe organizmu.
Ludzie, którzy odżywiają się prawie wyłącznie kanapkami, pijąc do tego kawę, słodzone napoje gazowane czy alkohol w nadmiarze, albo którzy kupują żywność prawie gotową, jedzą ciasto, budynie albo czipsy, ryzykują stały niedobór składników odżywczych. Organizm broni się przed zalewem tych nienaturalnych potraw, reagując bólem lub innymi dolegliwościami.
„Czarodziejskim rozwiązaniem” jest tu dieta rozdzielna. Komórki organizmu są uwalniane z kwaśnego środowiska i jednocześnie odtruwane. Uboczne produkty przemiany materii są usuwane, a nowe rezerwy organizmu uruchamiane dzięki wchłonięciu składników witalnych.
Musimy codziennie przyjmować razem z pożywieniem witaminy, składniki mineralne, elementy śladowe i enzymy, aby wszystkie narządy mogły pracować bez zakłóceń. Do tego ważną rolę odgrywa również w przypadku diety rozdzielnej sposób jedzenia. Przypadkowa kolejność potraw, jak to na ogół bywa, jest przeszkodą w „dobrym trawieniu” i może wywoływać różne dolegliwości. Te dolegliwości żołądka i jelit mogą stać się w kilka lat później przyczyną całkiem innych chorób, które pozornie nie mają żadnego związku ze sposobem odżywiania. Któż domyśli się, że spuchnięte stawy czy sztywność mięśni są skutkiem niewłaściwego odżywiania?
Naturalna, pełnowartościowa dieta dostarcza naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Zawarte w nich elementy sprawiają, że krew szybciej krąży. To powoduje, że czerwone krwinki szybciej dostarczają tlen do ważnych dla organizmu narządów i do mózgu. Dzięki temu mamy więcej energii i jaśniejszy umysł.