Dieta Dukana – faza utrwalenia (Protal 3)
Faza utrwalenia jest trzecim etapem w diecie Dukana, który ukierunkowany jest już nie na utratę masy ciała, ale na utrzymanie uzyskanych w wyniku dwóch poprzednich faz, rezultatów. Faza utrwalająca diety posiada znacznie wzbogacone menu. Pojawiają się w nim bowiem produkty, z których dotychczas musieliśmy kategorycznie rezygnować. Stanowi to na pewno dodatkową mobilizację do utrzymania diety, ponieważ można jeść wiele produktów, nie powinniśmy mieć większych problemów z utrzymaniem założonego programu żywienia, a więc automatycznie z utrzymaniem wymarzonej wagi.
Czas trwania fazy utrwalenia w diecie Dukana uzależniony jest od ilości zrzuconych uprzednio kilogramów. Zasada jest prosta, ponieważ na jeden zrzucony kilogram, przypada 10 dni fazy utrwalenia.
Do produktów z fazy ataku i fazy naprzemiennej dołączane są:
- Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki dziennie
- Ser żółty – około 40 g
- Udziec jagnięcy
- Owoce – z wyjątkiem winogron, bananów , czereśni i wiśni
- Makaron, ziemniaki i ryż – w małych ilościach i tylko raz na dwa tygodnie
Raz w tygodniu w fazie utrwalenia można pozwolić sobie na zjedzenie tego, co lubi się najbardziej, na przykład dwudaniowego obiadu z lampką wina, ale jadłospis następnego dnia koniecznie musi składać się wyłącznie z produktów białkowych. Jednocześnie, bezwzględną zasadą w fazie utrwalenia jest stosowanie tylko produktów białkowych, znanych z fazy ataku, przez wyznaczony w sposób dowolny, jeden dzień w tygodniu.