Dieta Dukana – faza naprzemienna (Protal 2)
Druga faza diety Dukana nazywana jest fazą naprzemienną i wprowadza zdecydowane urozmaicenie w dotychczasowym programie żywienia. Niestety, niedopuszczalne jest spożywanie niektórych potraw, ani nadużywanie tych, które nie mają wysokiej zawartości białka.
Przez 5 dni należy żywić się wyłącznie produktami białkowymi, które obejmowała pierwsza faza diety, a przez kolejne 5 dni można przygotowywać potrawy z wykorzystaniem produktów z pierwszego etapu diety wzbogaconych o niektóre warzywa. Dozwolone warzywa opisujemy poniżej:
- Rzodkiewka
- Ogórki
- Pomidory
- Pory
- Szparagi
- Kapusta
- Cukinia
- Sałata
- Marchew
- Buraki
Faza naprzemienna wciąż nie dopuszcza jedzenia ziemniaków, ryżu, fasoli, kukurydzy, bobu, grochu, soczewicy i karczochów.
Faza naprzemienna jest stosowana do momentu osiągnięcia przez osobę odchudzającą się wymarzonej sylwetki i masy ciała. Wynika z tego, że czas jej trwania nie jest ściśle określony, może więc wynieść zarówno kilka, jak i kilkanaście miesięcy. Uzależnione jest to wyłącznie od ilości kilogramów, jakich chcemy się pozbyć.
Dla osób ze stałą nadwagą zaleca się w diecie Dukana, w fazie naprzemiennej, stosować 5 dni ścisłej diety białkowej i 5 dni wzbogaconej o warzywa na surowo, zaś dla tych, którzy chcą schudnąć niewiele, naprzemienność może wynosić 1 dzień na 1 dzień. Twórca diety, Pierre Dukan zapewnia, że stosując fazę naprzemienną przez pół roku, można stracić nawet do 20 kg.