Dieta Dukana – faza ataku (Protal I)

Dieta Dukana – faza ataku (Protal I)

Pierwsza faza diety jest fazą uderzeniową, zwaną etapem ataku. W zasadzie, jest to radykalna zmiana żywienia, która powoduje szybką, wręcz natychmiastową utratę kilogramów. Można ją postrzegać jako swego rodzaju próbę dla osób odchudzających się, ponieważ wymaga wyrzeczeń żywieniowych. Nie trzeba jednak zmniejszać porcji posiłków, ale zmieniać ich skład. Faza ataku diety Dukana została skonstruowana w taki sposób, aby osoby stosujące ją chciały kontynuować rozpoczęty program żywienia.

Motywacją do działania i stosowania kolejnych etapów diety, jest szybka utrata zbędnych kilogramów. Doktor Dukan doskonale wiedział o tym, że zadziałać może tu jedynie czynnik psychologiczny. Mniejsza waga w ciągu zaledwie kilku dni zaowocuje niewątpliwie wzmocnieniem motywacji osób odchudzających się w ten właśnie sposób. Słowem – skoro widzimy relatywnie szybkie skutki zastosowania diety, wiemy, że ma ona jak najbardziej sens.

Ile trwa pierwsza faza diety Dukana?

Pierwsza faza diety Dukana trwa od 5 do 10 dni. Może być nawet krótsza, jeśli nie chcemy zrzucić zbyt wielu kilogramów. Jednocześnie, nie powinna być ona dłuższa niż wskazane 10 dni.

Co spożywamy w pierwszej fazie diety?

Dieta Dukana - faza ataku

Faza ataku zakłada spożywanie posiłków złożonych wyłącznie z chudego mięsa gotowanego lub grillowanego, głównie drobiu bez skóry. Ograniczamy się tu jedynie do jedzenia mięsa kurcząt i indyków. Można również przygotowywać posiłki z koniny i chudej wołowiny dobrej jakości. W jadłospisie osoby odchudzającej się śmiało mogą pojawić się wszystkie gatunki, chudych ryb, mających białe mięso. Ryby można gotować, grillować i wędzić. Ich sposób podania pozostawiany jest w gestii osób odchudzających się. W pierwszym etapie diety Dukana zaleca się spożywanie w dosyć dużych ilościach chudego nabiału, a więc mleka o niskiej zawartości tłuszczu, sera białego, kefiru, maślanki, jak również jogurtów naturalnych.

Dodatki w pierwszej fazie diety Dukana

Aby zmienić nieco jałowy smak potraw, można używać przypraw, w szczególności tych, które pobudzają trawienie. Mowa tu o pieprzu, ostrej papryce i chili. Wykluczone jest używanie soli, która powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. Do tego można dołożyć korniszony lub sok z cytryny, które zaostrzą smak potraw. Niezalecane jest używanie tłustych sosów, ale doktor Dukan dopuszcza używanie musztardy. Posiłki mogą składać się również z jajek. W roli napojów może występować kawa, herbata i zioła, ale bez dodatku cukru.