Ciecierzyca z pomidorami
Składniki:
– szklanka suchej ciecierzycy;
– dwie średnie cebule;
– dwie puszki krojonych pomidorów;
– olej kukurydziany;
– sól morska;
– imbir mielony;
– kurkuma;
– curry;
– pieprz cayenne;
– suszona mięta;
Przygotowanie:
Szklankę ciecierzycy zalewam dwoma szklankami wody i zostawiam na noc. Na drugi dzień odsączam ciecierzycę, płuczę ją pod bieżącą wodą i ponownie zalewam dwoma szklankami czystej wody. Wstawiam na mały ogień i gotuję około 45 minut. W osobnym garnku podgrzewam pomidory i dodaję cebule pokrojone w pióra. Następnie dokładam odsączoną ciecierzycę. Całość przyprawiam solą morską, imbirem mielonym, kurkumą, curry i pieprzem cayenne. Całość duszę do miękkości cebuli. Po nałożeniu na talerz ozdabiam suszoną miętą. Smacznego!
Ciecierzyca, czyli groch włoski sam w sobie ma łagodny smak – dlatego uwielbia dodatki. Ciecierzyca jest bogatym źródłem wielu minerałów (żelazo, wapń, cynk) i witamin (grupy A i B). Zawiera duża ilość błonnika oraz węglowodanów, ale jest uboga w tłuszcze. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jedząc ją codziennie – odżywimy nasz mózg, poprawimy odporność, wzmocnimy serce, nasze włosy i oczy będą lśnić, a skóra nabierze jędrności, gładkości i blasku. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso.