Ciecierzyca z pomidorami

Ciecierzyca z pomidorami

Składniki:

– szklanka suchej ciecierzycy;

– dwie średnie cebule;

– dwie puszki krojonych pomidorów;

– olej kukurydziany;

– sól morska;

– imbir mielony;

– kurkuma;

– curry;

– pieprz cayenne;

– suszona mięta;

Przygotowanie:

Szklankę ciecierzycy zalewam dwoma szklankami wody i zostawiam na noc. Na drugi dzień odsączam ciecierzycę, płuczę ją pod bieżącą wodą i ponownie zalewam dwoma szklankami czystej wody. Wstawiam na mały ogień i gotuję około 45 minut. W osobnym garnku podgrzewam pomidory i dodaję cebule pokrojone w pióra. Następnie dokładam odsączoną ciecierzycę. Całość przyprawiam solą morską, imbirem mielonym, kurkumą, curry i pieprzem cayenne. Całość duszę do miękkości cebuli. Po nałożeniu na talerz ozdabiam suszoną miętą. Smacznego!

Ciecierzyca, czyli groch włoski sam w sobie ma łagodny smak – dlatego uwielbia dodatki. Ciecierzyca jest bogatym źródłem wielu minerałów (żelazo, wapń, cynk) i witamin (grupy A i B). Zawiera duża ilość błonnika oraz węglowodanów, ale jest uboga w tłuszcze. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jedząc ją codziennie – odżywimy nasz mózg, poprawimy odporność, wzmocnimy serce, nasze włosy i oczy będą lśnić, a skóra nabierze jędrności, gładkości i blasku. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso.