Chrom
Co to jest?
Chrom jest pierwiastkiem śladowym potrzebnym we wzroście i utrzymaniu dobrego zdrowia. Jego właściwości nie są do końca zgłębione, lecz niektórzy uważają, że pomaga w odchudzaniu, chroni przed chorobami serca, jest budulcem mięśni, leczy cukrzycę. Występuje w kilku postaciach chemicznych. Jeden z jego związków znajduje się w drożdżach piwnych, a w preparatach najczęściej spotykamy pikolinian chromu i polinikotynian chromu. Dieta przeciętnego człowieka jest uboga w chrom, dlatego warto uzupełniać jego niedobory za pomocą preparatów.
Właściwości:
– Odgrywa rolę w rozkładzie węglowodanów, tłuszczy i białek
– Pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy
– Zmniejsza stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi
– Pomaga zamienić LDL na HDL
Jakie ma działanie?
Chrom działa uzupełniająco co do insuliny. Jeżeli organizm ma wystarczającą ilość chromu skuteczniej wykorzystuje insulinę, a przez to stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Jeżeli osoby mało wrażliwe na insulinę będą codziennie przyjmować odpowiednie dawki chromu, mogą uchronić się przed cukrzycą typu II (polega ona na tym, że trzustka musi produkować coraz większe ilości insuliny i przestaje nadążać za organizmem, który potrzebuje jej jeszcze więcej).
Pomaga też w rozkładzie tłuszczy (co może ułatwiać odchudzanie) i dzięki temu może ograniczać stężenie złego cholesterolu (LDL), a zwiększyć stężenie dobrego (HDL). Zmniejszając przy tym ryzyko chorób serca. Może przynosić ulgę w bólach głowy, przypadkach rozdrażnienia, w objawach hipoglikemii (zbyt mała ilość glukozy we krwi). Zapobiega zbyt małemu stężeniu glukozy we krwi. U diabetyków może regulować stężenie glukozy.
Największe kontrowersje budzi wpływ chromu na przyrost masy mięśniowej i odchudzanie. Jedne badania, odnośnie wpływu dużych ilości pikolinianu chromu, wykluczają drugie.Wydawałoby się oczywiste, że mikroelementy + właściwa dieta + wysiłek fizyczny pomagają zrzucić zbędne kilogramy… Niestety, potrzebne są kolejne badania.
Czego potrzebuje nasz organizm?
Nie ma normy określającej dawkę dziennego zapotrzebowania na chrom. Naukowcy uważają, że wystarczy 50- 200μg, by nie powstawały niedobory tego pierwiastka u dorosłych.
Niedobór chromu, może wywoływać nieskuteczne wykorzystywanie glukozy przez organizm. Choć prawdopodobnie nie jest przyczyną cukrzycy, to może przyspieszać jej rozwój. Może też wywoływać lęki, pogorszyć spalanie aminokwasów, zwiększyć stężenie colesterolu i trójglicerydów. Duże dawki chromu nie wywołują skutków ubocznych, choć mogą powodować, że osłabione zostanie przyswajanie cynku i żelaza. Można temu zaradzić, zażywając preparaty z tymi pierwiastkami.
Sposób użycia
Chrom zaleca się zażywać w dawkach po 200 μg przy jedzeinu, bądź popijać dużą ilością wody aby nie podrażniać żołądka. Lepiej się wchłania przyjmowany z wit. C. , a słabiej z preparatami zawierającymi węglan wapnia. Nie należy natomiast wierzyć, że pikolinian wchłania się lepiej niż polinikotynian chromu (bądź odwrotnie), ponieważ nie jest to prawdą. Nie istnieją badania, które to potwierdzają.
Dawkowanie
Zazwyczaj jest sprzedawany w dawkach po 200 μg (maksymalna dzienna dawka zalecana). Taką jego ilość należy przyjmować profilaktycznie, przy odchudzaniu (nie jest potwierdzona jego skuteczność, ale nie zaszkodzi spróbować) i aby zwiększyć działanie insuliny ( jeżeli jesteś diabetykiem skonsultuj to najpierw z lekarzem, ponieważ może być wymagana zmiana dawki insuliny).
Jakie pokarmy zawierają chrom?
Chrom znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, ziemniakach, suszonych śliwkach, maśle fistaszkowym, orzechach, owocach morza, drożdżach piwnych i w chudej żywności.
Chrom kupimy pod postacią:
-kapsułek
-żelu
-płynu
-tabletek