Bromelaina
Właściwości:
– Działa łagodząco na bóle i opuchliznę towarzyszące lekkim urazom.
– Przyspiesza gojenie ran i rekonwalescencję pooperacyjną
– Zmniejsza wydzielanie śluzu w zapaleniach zatok i oskrzeli
– Wzmacnia działanie niektórych antybiotyków
– Wspomaga trawienie białek
Dostępna forma:
– Tabletki
Co to jest?
Bromelaina to enzym o właściwościach rozkładających i ścinających białko. Występuje w świeżych ananasach, jednak nie możemy jej zastosować ze świeżych owoców, lecz przyjmować pod postacią tabletek. Preparat, który możemy kupić w aptekach jest uzyskiwany zazwyczaj z łodygi ananasa i różni się od enzymu zawartego w jego owocu. Preparaty z bromelainą są z reguły wytwarzane w Japonii, na Tajwanie i Hawajach.
Jakie ma działanie?
Bromelaina to silny środek przeciwzapalny, łagodzący opuchliznę i przyspieszający gojenie tkanek. Jest tak skuteczna dzięki współdziałaniu z prostaglandynami (substancje podobne do hormonów). Hamuje działanie prostaglandyn odpowiedzialnych za ból i stan zapalny, a równocześnie pobudza tworzenie prostaglandyn przeciwzapalnych, rozkład włóknika (fibryny; jest to nierozpuszczalne białko biorące udział w krzepnięciu krwi- jedna z najważniejszych substancji biorących udział w tym procesie). Ponadto jest wyjątkowym enzymem rozkładającym białka, ponieważ przez przewód pokarmowy przechodzi nierozłożona i zostaje przyswajana przez organizm w pierwotnej postaci.
Bromelaina posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz leczy rany i oparzenia. Przeprowadzono nawet badania, w których wzięło udział 700 strażaków. Wykazały one, że u tych, którzy zażywali bromelainę oparzenia goiły się do 2 razy szybciej. Bromelaina może także łagodzić ból u kobiet po operacjach z powodów problemów okołoporodowych, a współdziałając z trypsyną działa w stanach zapalnych dróg moczowych. Działa także przeciw nadmiernej lepkości płytek krwi, pomagając zwalczać choroby układu sercowo- naczyniowego, zmniejszając ryzyko zakrzepicy, choroby wieńcowej i zwężaniu tętnic. Osoby chore na chorobę wieńcową, zażywające 1- 1,4 g bromelainy dziennie do 90 dni zauważają złagodzenie objawów.
Jako enzym rozkładający białko, bromelaina może działać antynowotworowo, jednak nie zostało to dotychczas udowodnione. Może wspomagać chemioterapię oraz hamować rozwój komórek rakowych.
Zmniejsza także ilość wytwarzanego śluzu, dzięki czemu może działać leczniczo w astmie, przewlekłym zapaleniu oskrzeli oraz w zapaleniu zatok. Może wspomagać przyswajanie antybiotyków: amoksycyliny, penicyliny i kurkuminy, a w połączeniu z papainą (enzym proteolityczny) łagodzić bóle miesiączkowe.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym może być skutecznym lekiem na reumatoidalne zapalenie stawów.
Dawkowanie:
250- 500 mg 3 razy dziennie
Sposób zażycia:
Na czczo lub podczas posiłków, zwłaszcza bogatych w tłuszcze i białka (wspomaga trawienie). Przy obrzękach i stanach zapalnych zaleca się zażywać bromelainę do momentu ustąpienia objawów.
Skutki uboczne:
Choć bromelaina wywołuje je bardzo rzadko, należy zwrócić uwagę na możliwość podrażnienia skóry. Może także wywoływać przyspieszone czynności serca.
Jakie preparaty kupować?
Najlepiej takie o mocy 2000 μg. Surowe ananasy nie mogą dostarczyć leczniczej dawki bromelainy. Osoby uczulone na ananasy i stosujące leki przeciwzakrzepowe nie powinny zażywać bromelainy,