Białko jako podstawa diety proteinowej

Białko jako podstawa diety proteinowej

Podstawą diety Dukana są produkty białkowe. Warto poznać, jakie właściwości mają białka i jakie role spełniają w organizmie człowieka.

Proteiny, których wysoka zawartość w posiłkach diety Dukana jest jak najbardziej pożądana, to białka proste, które zbudowane są z aminokwasów. Znajdziemy je w wołowinie, koninie oraz w niektórych rybach, takich jak makrela, dorsz, łosoś i tuńczyk. Istnieją również białka pochodzenia roślinnego, jakie znajdują się w zbożach i roślinach strączkowych, na przykład w fasoli. Te jednak powinno się wykluczyć z diety, albo choćby ograniczyć ich spożywanie, z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów.

Pierre Dukan konstruując swój rewolucyjny program żywienia postawił tezę, że ludzki organizm w sposób optymalny przyswaja kalorie, jeśli dostarczane są mu białka, tłuszcze i węglowodany w proporcjach 5:3:2. Można wnioskować z tego, że wykluczenie lub choćby ograniczenie dwóch składników z podanego zestawu, spowoduje znaczne zmniejszenie przyswajania kalorii. Warto podkreślić, że przyswajając białka organizm musi rozdrobnić łańcuchy aminokwasów, przez co intensywnie pracuje, wykorzystując do tego celu energię pobraną z tkanki tłuszczowej.

To nie jedyne właściwości białka. Składnik ten ułatwia wydalanie moczu, przez co woda nie zatrzymuje się w organizmie, co jest częstą przyczyną tycia, w szczególności wśród kobiet. Zdecydowane ograniczenie węglowodanów w diecie powoduje, że tkanki tracą więcej wody. Należy pamiętać, że ponowne spożywanie dużych ilości węglowodanów spowoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a co za tym idzie – wzrost masy ciała.