Psychoterapia, stała opieka lekarska i pomoc dietetyka to nieodłączne elementy leczenia jadłowstrętu. Bardzo ważna jest współpraca między różnymi specjalistami, a także ich doświadczenie w leczeniu zaburzeń regulacji poboru pożywienia.
Leczenie jadłowstrętu może być różne w zależności od stadium choroby i chęci pacjenta do współpracy z zespołem prowadzącym terapię. Jeśli wychudzenie jest bardzo duże (utrata ponad 25% prawidłowej masy ciała), konieczna jest zwykle hospitalizacja.
Pierwszy etap leczenia to indywidualna psychoterapia w celu ujawnienia problemów emocjonalnych pacjenta. Ważna jest także terapia rodziny zamieszkującej z chorym, a także nauczenie nowych zachowań. Należy wyznaczyć docelową masę ciała osoby chorej, którą powinna ona osiągnąć w trakcie leczenia. Duże znaczenie mają również: edukacja dotycząca odżywiania oraz okresowa kontrola stanu pacjenta.
Stosowanie preparatów zawierających siarczan cynku pomaga uzupełnić niedobory tego minerału. W leczeniu jadłowstrętu stosowane są także leki wzmagające apetyt, przeciwdepresyjne i uspokajające oraz preparaty uzupełniające niedobory witamin i minerałów.
W celu rozluźnienia mięśni żołądka można spróbować goryczki żółtej (Gentiana lutea) lub innych gorzkich ziół. Herbatę przygotowuje się, zalewając wrzącą wodą 1 -3 łyżeczki suszonych albo garść świeżych ziół. Czas parzenia: 10-15 minut. Pić małą filiżankę 3-4 razy dziennie.
Należy unikać wszelkich komentarzy dotyczących odżywiania, wagi, wyglądu czy wyników w nauce osoby chorej na jadłowstręt. Pożądane jest natomiast okazywanie, iż cenimy ją za walory wewnętrzne, np. spostrzegawczość i rozwagę.